Ova djeca iz Jajca su naša budućnost: Učenici koji su rekli NE nacionalizmu i etničkim podjelama!
foto Facebook

Heroji

Ova djeca iz Jajca su naša budućnost: Učenici koji su rekli NE nacionalizmu i etničkim podjelama!

Piše: Elvir Padalović

Konačno se neko odvažio da istupi i da glasno kaže šta misli, ne žele da ih bilo ko dijeli. Ovi srednjoškolci puni su adrenalina i oni nemaju namjeru stati.

Jajce je glavna vijest. Nakon što su kantonalne vlasti odlučile da otvore u ovom gradu novu srednju školu sa bosanskim planom i programom, čime bi se de fakto stvorili uslovi za razdvajanje bošnjačke od hrvatske djece, njiho nekoliko desetina glasno je reklo NE takvim podjelama i NE nacionalizmu. Oni su pravi heroji, i njihovi glasovi trebaju biti saslušani.

Konačno se neko odvažio da istupi i da glasno kaže šta misli, ne žele da ih bilo ko dijeli. Ovi srednjoškolci puni su adrenalina i oni nemaju namjeru stati. Ukoliko vlasti budu istrajne, komentarišu kako će bojkotovati nastavu.

Trenutno se nastavni plan i program u srednjim školama u Jajcu odvija po hrvatskom planu i programu i djeca svih nacionalnosti idu zajedno s tim što je vjeronauk i jezik odvojen. Bošnjaci uče bosanski, a hrvati hrvatski jezik.   

Ovom namjerom, osniva se nova škola koja će neminovno "povući" bošnjačku djecu i time ih fizički potpuno odvojiti.

Generacija učenika koja je ustala protiv daljnjih podjela nije samo jaka na jeziku već su odmah prešli na konkretna djela.

tako su u petak organizovali i mirne proteste kako bi ukazali da ne žele podjele i da ne žele nacionalizam.

Jedan od tih mladih heroja je i Ivica Jukanović, učenik jajačke srednje strukovne škole.

Kaže kako je u Jajcu bilo dosta nacionalizma i kako se situacija taman smirila, djeca su se počela družiti zajedno i onda je kao grom iz vedra neba stigla ova odluka što "niko od njih nije mogao vjerovati da se događa"

Dok su se ostali kupali, on je organizovao sve, odlazili su u policiju u opštinu, ništa nije htio prepuštati slučaju. Učenike je sazivao, pravio dogovore. Nada se da su dosad nešto značajno uradili.

Kaže da im svi pružaju moralnu podršku ali se slabo ko uključuje.

"Mi smo svi velike nacije sa malo mozga, tako d aje njima svejedno" kaže Ivica dodajući kako se osjeća veoma ponosno jer zna šta je sve napravio i koliko ga je učenika u njegovom naumu podržalo.

Poručuje da su zajedno jači i da budu li vlasti istrajne poslaće oštre poruke pa čak i bojkotovati nastavu.

" Moja je poruka svima da se ne gleda u prošlost nego u budućnost. Ne trebaju djeci roditelji upravljati životima, trebaju se boriti za sebe i trebaju biti ono što jesu, bez prilagođavanja okolini" poručuje za naš portal Ivica Jukanović.


Matej Tokić učenik je trećeg razreda ekonomske u školi "Nikola Šop" u Jajcu.

Okupili su se , kaže, kad su čuli da će biti dijeljenja škola,

"Mi smo rekli nećemo jer se svi slažemo i volimo" kaže za BUKU dodavši da oni žele da uguše nacionalizam poručivši da su svi isti.

"Budućnost je da se držimo zajedno. Kod mene nema veze šta si da li si Hrvat Srbin ili Bošnjak. Mene to ne zanima" kaže Matej za BUKU.

I on tvrdi da će biti bojkota nastave ukoliko protesti ne urode plodom.


Njihov kolega Tarik Šehić iz srednje škole Nikola Šop kaže kako je Jajce odličan grad primjer suživota u odnosu na druge gradove koji su puni nacionalizma.

Kaže kako to sad hoće da prenesu i na njih.

Priznaje kako nisu očekivali neki prevelik broj učenika jer je ljeto i dosta su nezainteresovani međutim ko god je bio malo zainteresovan i zabrinut, došao je na protest mimo svih sila koje su ga sprječavale.

"Roditelji imaju glavnu ulogu u odgoju djece pa je i to doprinijelo  manjem broju jer oni kažu samo nek si sa svojim a ne razmišljaju da su i prije živjeli zajedno" kaže Tarik za BUKU.

Prema nezvaničnim saznanjima prijedlog o novoj školi skinut je sa dnevnog reda općinskog vijeća.


Ova djeca nikad se prije nisu srela, odvojene osnovne škole načinile su da se ne sretnu. Prvi put su se vidjeli u srednjškolskim klupama. I sad hoće da budu zajedno. Pustite ih da budu zajedno.

Šta reći na kraju nego poželjeti sreću ovim mladim ljudima da uspiju. Njihovi postupci nešto je što ulijeva nadu.U ovu zemlju, u ove drugare. Trebamo im biti podrška i trebamo naći zajedničko rješenje, jer ono mora postojati. Inače smo osuđeni na propast.


Komentari na tekst (7)
Objavljeno:
Da mi je marka za svaki put kad je ovaj skutorski smrad nazvao ovu predivnu zemlju "pripizdinom na izdisaju". Covjek sa krizom identiteta niti vamo niti tamo. U Hrvatskoj Hercegovac u BiH mrzitelj licne domovine. Ima logiku po kojoj gleda na zemlju kao stan. Voli zahod jer tamo moze da sere kolko hoce a mrzi dnevni boravak sa ukucanima jer je bolestan asocijalni tip koji bi da sere i po trpezarijskom stolu da dokaze kako je veliki i relevantan a pati od KOMPLEKSA nize vrijednosti.
Objavljeno:
Ova pripizdina ilti vukojebina svakim danom pokazuje da je na izdisaju. Ova fotografija zorno pokazuje da je BIH podjeljeno društvo. Dok god velikobošnjački nacionalisti budu svojatali ovu pripizdinu ona neće ni centa naprijed. dakako da u Jajcu (hrvatskom kraljevskom gradu) treba postojati nastavni plan i program na HR-jeziku, kao i u npr. Travniku na bošnjačkom jeziku. Glede barjaka, napravljena je greška, moj barjak je barjak Herceg Bosne a ne Hrvatske, moje druge domovine. Da bi velikobošnjaci i velikosrbi me razumjeli, ova vukojebina je MOJA domovina ni manje ni više nego vaša. Kada to shvatite i prihvatite postojat će nada da ova pripizdina možda i ima šanse, ali ovakva kakva je sada ona je naq izdisaju. Pozdrav iz vrele ercegovine, dakako, rvacke...
Objavljeno:
... Tragikomično!
bik
Objavljeno:
Meni ovi postupci zavedene djece ne ulijevaju nadu. Slikaju se sa tri zastave kao da su dosli iz tri drzave(razmjena studenata). Nece skolu sa bosanskim planom i programom a hoce da zadrze skolu sa hrvatskim planom i programom. I sve to u Bosni. Neko je to dobro smislio i gurnuo djecu u politicku igru.
Objavljeno:
Ne bih volio da budem shvaćen kao neko ko bi ovakvo nešto omalovažavao. Naprotiv. Oduševljen sam i bravo za Jajce. Međutim, jedna stvar se konstantno ponavlja i konstantno mi upada u oči, a to je da se 'u nas' narodnost i nacionalist poistovjećuju.U skladu s tim, narodima se Bosne i Hercegovine dodjeljuju zastave njihove 'zemlje matice' ili pak regionalno/entitetsk/imaginarna, koju oni ruku na srce prihvataju s radošću. Hrvatima hrvatska ili herceg im Bosne, Srbima srbijanska ili zastava entiteta u kom su većina, Bošnjacima ljiljani ili bosanskohercegovačka zastava. Dakle, od tri konstitutivna naroda ove zemlje i subjektivno i objektivno samo jedan narod njenu zastavu smatra svojom što je jako tužno. Možda neko ne smatra da ova slika gore ima ijednu manu ali ja smatram i mislim da su to neke stvari na kojima se mora poraditi kako bi ova zemlja postala jaka zajednica, spremna da postane bitan faktor (koliko sad) Europe. Narodi ove zemlje, kad već neće da budu njeni građani, treba da stanu iza jedne, a ne tri zastave.
Objavljeno:
"Trenutno se nastavni plan i program u srednjim školama u Jajcu odvija po HRVATSKOM planu i programu i djeca svih nacionalnosti idu zajedno..." Da bi potom brze bolje učenici rekli ne nacionalizmu i etničkim podjelama da je idu pod bosanski program! Hahahaha, samo u apsurdistanu to jest samom centru Bosne ili bolje receno srpsko-hrvstskom batutistanu u kojem je grijeh i tabu sam pojam bosanski, bosansko ono zajednicko ili "nezajednicko" sto bi dezurni skutorski smrad gordan izjavio.
Objavljeno:
Učenici koji su rekli NE nacionalizmu i etničkim podjelama!
Možda bih i povjerovao u ovu vijest koja lijepo zvuči, ali u stvarnosti, učenici se bore protiv etničkih podjela tako što pristaju na razdvajanje od svojih vršnjaka da bi jedni učili bosanski, a drugi hrvatski jezik, pa se nakon odvojene nastave sretnu, te se nekakvim čudom i bez pomoći prevodioca uspiju sporazumjeti i zajedno organizovati protest protiv nacionalizma koji se ogleda u slikanju sa nacionalnim zastavama u prvom planu.
Niđe veze!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.