<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Republika Srpska nakon otkazanog kredita MMF-a: Stanje redovno, nastavljamo derati kožu sa leđa građana

MMF

Jedini izvor sredstava za Vladu RS je dalje deranje kože sa leđa građana i privrede što smo u prvoj polovini ove godine već vidjeli kroz poskupljenje struje, povećanje putarina i povećanje opterećenja na plate i penzije kroz Fond za tzv. ne daj bože situacije

12. juli 2016, 12:00

Međunarodni monetarni fond prošle je sedmice  otkazao kreditni aranžman BiH jer svi članovi Fiskalnog savjeta naše zemlje nisu potpisali Pismo namjere.

Ovaj Kredit od Međunarodnog Monetarnog fonda trebao je iznositi 550 miliona eura, sa godišnjom kamatom od 1,05 posto, te grejs peridom od 4,5 godina, sa rokom otplate od 10 godina, od povlačenja prve tranše.

Ovo je prvi put nakon 1995. Godine da BiH s Međunarodnim monetarnim fondom nije zaključila stend baj aranžman,  već složeniji, ali povoljniji kreditni aranžman pod EFF uslovima.

Ovi uslovi pripadaju tzv. dugoročnom fondu stabilnosti koji predstavlja poseban  aranžman iz reda najpovoljnijih kreditnih ugovora neke države s MMF-om, ali se on odobrava samo onim državama koje su spremne provesti duboke strukturne reforme,  a u našem slučaju to je podrška Reformskoj agendi.

Međutim sada je ovaj aranžman od preko milijardu i stotinu miliona maraka pao u vodu i trenutno je u fazi čekanja.

MMF  čeka da potpisano Pismo namjere od strane Bosne i Hercegovine koje im jioš nije stiglo jer ga nisu potpisali fedralni premijer Fadil Novalić i Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić zbog toga što Vlada RS nije htjela da potpiše izmijenjeni Sporazum o stabilizaciji I pridruživanju  a što ovi odbijaju da potpišu zbog objavljenih rezultata popisa stanovništva.

Politička prepucavanja i natezanja tako su dobila svoj konkretni fijasko u vidu izgubljenog kreditnog  aranžmana sa MMF-om. Dvadeset godina isti ljudi i iste partije drže građane BiH kao taoce svojih igara.

I umjesto da se traže krivci u sopstvenim redovima, da se pokušaju naći pomirljivi tonovi koji bi išli ka pronalaženju rješenja , naši političari i dalje rovovski biju besmislene bitke. Besmislene jer je savršeno jasno da nama ni nekoliko kredita ne mogu pomoći u saniranju šteta koje ova politika proizvodi.

U Republici Srpskoj već je odavno poznata teza da RS može bez kredita MMF-a (?!) tako da je ovaj novi otkazani aranžman pokazao kako naše vlasti neopravdano bildaju mišiće tvrdeći kako će se iznaći rješenje.

„Mi smo se pripremili i za situaciju da aranžmana neće biti i u skladu s tim definisali i neke dodatne planove, Vlada Republike Srpske će ta sredstva nadomjestiti na drugi način, jer, poučeni nizom loših iskustava gdje su sredstva koja bi trebalo da dođu u Srpsku blokirana sa nivoa BiH, nismo nikada ni isključili rizik da se to ponovo desi i kad je riječ o aranažmanu sa MMF-om.“  istakla je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prema zacrtanim regulativama iz Pisma namjere ove godine bi Republiku Srpsku zapalo oko 50 miliona konvertibilnih maraka, pa tako to što nećemo dobiti ove godine je za nas potpuno prihvatljivo i normalno.

U realnom svijetu,  novca nema za podsticaje, subvencije, kasni se sa invalidninama, vlast se zadužuje trezorskim zapisima i obveznicama sa sve većim kamatnim opterećenjem.  U međuvremenu se I političke vlasti u BiH međusobno dogovaraju kako od građana izvući I crno ispod noktiju pa je tako naprasno dogovoreno povećanja akciza , u Republici Srpskoj je od nove godine došlo do poskupljenja struje, potrošačka korpa je sve skuplja, prosječna plata nije se mnogo povećala u odnosu na onu prije nekoliko godina. U Republici Srspkoj došlo je i do povećanja cijene registracije vozila za tobož podizanje kvaliteta puteva a ustvari za pokrivanje budžetskih rupa.

Ovdje realni sektor de fakto ne postoji, postoje “uhljebi” u administraciji koje ova vlast treba podmiriti. A sve ih je više kako se približavaju lokalni izbori.

Kako kratkoročno tako dugoročno ovo je stanje neodrživo,  pitanje je samo na koji će način sve kolabirati. MMF je u  samo njemi posmatrač koji čeka da oplodi svoje pare kad se domaći političari potkusure preko leđa građana.

Damir Miljević, ekonomista, kaže kako odgađanje kredita neće imati nikakve ozbiljne posljedice po budžete jer su dubioze u tim budžetima kao i dubioze u javnim fondovima i preduzećima tolike da ih ni tri kredita MMF-a ne mogu pokriti.

“Novac od MMF-a je samo kap u moru apetita nezajažljive BiH kleptokratije. Posljedice po građane i privredu biće u svakom slučaju loše i bez i sa kreditom MMF-a s obzirom da će sav teret tzv. reformi pasti na leđa građana” dodaje naš sagovornik.

Na pitanje kako će vlasti u RS nadomjestiti sredstva od MMF-a naš sagovornik ističe da je već  više puta premijerka obmanula javnost tako da je na osnovu tog lako zaključiti o čemu se radi.

“Njihov jedini izvor sredstava je dalje deranje kože sa leđa građana i privrede što smo u prvoj polovini ove godine već vidjeli kroz poskupljenje struje, povećanje putarina i povećanje opterećenja na plate i penzije kroz Fond za tzv. ne daj bože situacije” tvrdi.

Uz to je uslijedilo i podizanje akciza jer kad je uzimati novac od naroda tu su svi političari bez obzira na naciju ili partiju jedinstveni.

“Pored toga tekuća likvidnost će se krpati novim emisijama trezorskih zapisa i obveznica uz sve veću kamatu jer rizici vraćanja postaju sve veći” ističe Miljević


Iz svega pomenutog vidljivo je da je  situacija  itekako loša, jer novca nema i sve što može da kasni u plaćanju kasni – plate, podsticaji, invalidnine, plaćanje dobavljačima , osim naravno plaćanja onim  kategorijama koji su glasačka mašina vladajućih stranaka jer se nalazimo u izbornoj godini.