<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Incko: Dodik je u civilizacijskom mraku

Visoki predstavnik u BiH

Nakon što je jučer prisustvovao komemoraciji povodom 21. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, visoki predstavnik Valentin Inzko danas je jasno rekao da ponovljene izjave kojima se poriče genocid počinjen u Srebrenici nisu samo sramotne i razočaravajuće, nego i krajnje neprihvatljive.

12. juli 2016, 12:00


“Za vrijeme komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, dok su majke ispraćale po kost ili dvije svojih sinova na vječni počinak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da se u ‘Srebrenici nije dogodio genocid  i da ga nikada neće ni priznati,’” rekao je visoki predstavnik Inzko, dodavši da je, “tim duboko nehumanim činom predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsjedava”.

U Srebrenici je počinjen genocid. To je činjenica koju su potvrdile kako odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju tako i one Međunarodnog suda pravde.

Genocid je zločin koji duboko potresa savjest čovječanstva. Takvi teški zločini prijetnja su miru, sigurnosti i dobrobiti cijelog svijeta. Oni političari koji 2016. godine i dalje poriču genocid svjesno se distanciraju od naše zajedničke ljudskosti. Svjesna namjera da se zatruje atmosfera i dignu tenzije za duboko je žaljenje.

Krajnje je vrijeme da se prestanu vrijeđati žrtve srebreničkog genocida i njihove porodice, i da se konačno osigura da se ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, istinski poštuju. Žrtve strašnih zločina koji su počinjeni tokom rata, bilo da je riječ o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostalima, moraju se poštovati bez ikakve rezerve. Poricanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati.

Ukoliko političari u ovoj zemlji nisu u stanju kontrolirati vlastito ponašanje, stvoriće situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge evropske zemlje, a to je da se poricanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi krivičnim djelom.