<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik vodi politiku malog djeteta koje je uvijek uvrijeđeno ako nije u centru pažnje

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić smatra da su dešavanja oko adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pokazala da aktuelna vlast u Republici Srpskoj, koju predvodi SNSD, umjesto konzistentne politike koja bi bila u interesu Republike Srpske provodi samo populističku borbu za opstanak na vlasti.

18. juli 2016, 12:00

Bosić, koji je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, gostujući sinoć u Dnevniku BN TV je ocijenio da je situacija oko prihvatanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokazala apsurdnost politike koju vodi vlast u Republici Srpskoj.
"Jasno je da, pored zaokreta o tom pitanju vlasti Republike Srpske nisu ni zauzele stav", rekao je Bosić, navodeći da je ta igra već mnogo puta do sada viđena.

"Šta god da je uradio Savez za promjene SNSD i Milorad Dodik bi to napali.
Da je SzP prihvatio da potpiše taj sporazum Dodik bi prikazao kao izdaju Republike Srpske, a da je odbio on bi to izokrenuo kao nešto loše za Srpsku i tu se vidi da tu nema nikakve konzistentne politike koja bi bila u interesu Republike Srpske, nego je u pitanju populistička borba za vlast", naglasio je lider SDS.

Bosić ne očekuje promjene u Dodikovoj politici, koju je uporedio sa ponašanjem malog dijeteta koje stalno traži pažnju, a ako nije u centru pažnje kvari igru svim drugima.

Podsjetio je da je Dodik nakon sastanaka sa poljoprivrednicima izričito tvrdio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju loš i da ga nikako neće prihvatiti.

„Nakon jedne posjete ministra poljoprivede Njemačke i ranijeg odlaska Mladena Ivanića kod njemačke kancelarke Angele Merkel dobijamo situaciju da se bez ikakvih dodatnih obećanja ponovo prihvata taj sporazum od strane Dodika", objašnjava Bosić, navodeći da je sve to tragikomično.
.
Govoreći o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske koji treba da se održi sedam dana prije lokalnih izbora, Bosić je ocijenio da je svima jasno da taj datum nije izabran da bi se riješilo pitanje 9. januara,Dana RS, nego da bi se uticalo na rezultate izbora.

„Dodik želi da to pitanje nametne kao glavnu temu na predstojećim lokalnim izborima jer nema o čemu drugom da priča., jer nema nikakvih rezultata rada vlade. On će pokušati sve da digne tenzije i da skrene pažnju sa životnih pitanja i smatram da je u pitanju još jedna manipulacija referendumom i to se u kontinuitetu dešava od 2006. godine", navodi Bosić.

Naglašavajući da održavanje referenduma sedam dana pred izbore nema nikakve logike, Bosić je izrazio očekivanje da će građani shvatiti o čemu se radi.

„Naši poslanici su glasali za ovakvu odluku jer bi nas optužili da ne želimo da se održi ovaj referendum", pojasnio je Bosić, dodajući da bi referendum tog datuma ionako bio raspisan i bez glasova poslanika iz SzP.

Kaže da jedina nepoznanica kod ovog pitanja da li će Dodik taj referendum uspjeti da promijeni i u izborno pitanje ili će građani odlučivati u skladu šta oni misle o tome ko je bolji kandidat na lokalnim izborima.