<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dok premijeri i ministri iz regiona brinu o svojim građanima u Turskoj, Crnadak s Kube ide u Kanadu!

Šta ministar radi na Kubi?

Nakon što su u petak navečer u Istanbulu i Ankari počeli nemiri izazvani vojnim udarom koje je pokušalo izvesti više stotina vojnika koji su tenkovima gazili narod i blokirali gradove, čije će se posljednice još dugo osjetiti, reagirale su vlasti iz država regiona čiji su državljani u velikom broju u Turskoj.

19. juli 2016, 12:00

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije izdalo je saopćenje u kojem premijerAleksandar Vučić poziva građane da ne putuju na teritoriju Turske, jer Vlada Republike Srbije ne može da garantuje bezbjednost svojim građanima u toj zemlji.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske također je izdalo saopćenje u kojem pozivaju državljane Hrvatske da ne putuju u Tursku dok se situacija ne smiri, a ministar Miro Kovač pratio je situaciju iz časa u čas.

No, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nije bilo nikakvog zvaničnog saopćenja, a na stranici Ministarstva nalazi se upozorenje iz marta 2015. da se ne putuje u Jemen! 

Ministar Igor Crnadak u isto vrijeme boravio je na Kubi i nastavlja put prema Kanadi.

S obzirom da u Turskoj, kako u Istanbulu tako i drugim gradovima posebno u turističkim centrima Antalija, Kemer, Belek, Alanja boravi veliki broj ljudi iz ovih država bilo je za očekivati ažurniju reakciju Ministarstva vanjskih poslova BiH. Još uvijek nema tačnog broja bh. državljana koji se nalaze u Turskoj, a prema podacima turističkih agencija on je veći od 2.000.