<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Inicijativa za smjenu ministra Igora Crnatka

PSBiH

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović je, prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice, podnio inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka.

19. juli 2016, 12:00

Ahmetović je podsjetio da je prije nekoliko dana u Potočarima bila komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici te da je "nakon svih ovih godina ministar Crnadak  smogao snage da ponovo otpočne sa odlukom koja u sebi sadrži zabranu da djelatnici Ministarstva vanjskih poslova BiH učestvuju u organizaciji komemoracije, iako je Memorijalni centar institucija BiH“.   

''Radi se o komemoraciji koja ima svoju ustaljenu praksu i mi smo u vremenu prvih odlazaka i komemoracija u Potočarima imali niz zabrana koje su dolazile iz institucija, kako entitetskih tako državnih i došli smo u fazu da prevaziđemo ove zabrane'' - kaza je Ahmetović.

On kaže da je rečeno da  izjave načelnika Općine Srebrenica narušavaju vanjskopolitičke ciljeve BiH, odnosno jedan cilj, a radi se o dobrosusjedskim odnosima.

''Tačno je da izjave iz Srebrenice narušavaju te odnose, ali one su odgovor onima koji negiraju genocid. I ne može se tražiti krivac u onome ko želi pravdu i ko želi da se poštuju odluke i presude Meunarodnog suda pravde'' - istaknuo je Ahmetović, dodajući da su "ovdje potpuno zamijenjene teze".