<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nemojte dijeliti djecu protiv njihove volje,čestitamo učenicima na njihovoj borbi za zajedništvo

Borba -Aktivizam

Visoki zvaničnici međunarodnih institucija poručili vlastima u Jajcu da ponište zahtjev o osnivanju nove škole u Jajcu

20. juli 2016, 12:00

Nedavna odluka Skupštine Srednjobosanskog kantona da, uprkos sudskim odlukama i učeničkim protestima, podijele postojeću srednju školu, bila je glavna tema razgovora predstavnika međunarodne zajednice, uključujući OHR, Francusku ambasadu i direktora Misije USAID-a, koji su se pridružili šefu Misije OSCE-a u BiH, ambasadoru Jonathanu Mooreu, na sastancima sa opštinskim vlastima i predstavnicima civilnog društva u Jajcu.

Ambasador Moore osudio je takvu odluku kantonalne Skupštine kojom se vrši podjela učenika protiv njihove volje.

“Djeca u Bosni i Hercegovini zaslužuju najbolje uslove za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje. Kreiranje još jednog slučaja “dvije škole pod jednim krovom” je upravo korak u suprotnom smjeru i nije način da se riješe pitanja kao što su nastavni plan i program ili učenička svjedočanstva. Praksa je pokazala da administrativno ujedinjenje podijeljenih škola doprinosi poboljšanju uslova za učenje i dovodi do uštede ionako oskudnih finansijskih sredstava. Kanton ne može priuštiti ni ove postojeće škole. Trebalo bi da poštujemo i principe inkluzivnosti i želje učenika. Lokalne vlasti u Jajcu bi trebalo da povuku svoj zahtjev, a kantonalne vlasti bi trebalo da se suzdrže od provedbe ove pogrešne odluke”, naglasio je ambasador Moore prilikom posjete u tom gradu.


“Nedavni protesti koje smo vidjeli pokazuju da djeca u Jajcu ne žele da budu podijeljena. I oni u tome imaju našu podršku i divljenje. OHR se pridružuje pozivu vlastima Srednjobosanskog kantona da preispitaju odluku da formiraju novu školu u Jajcu te da, umjesto toga, svoje napore usmjere na iznalaženju rješenja za probleme u obrazovnom sektoru na način koji neće ugroziti multietnički karakter općine Jajce i Srednjobosanskog kantona”, rekao je Michael Doyle iz OHR-a, koji je u ime Visokog predstavnika Valentina Inzka prisustvovao ovoj posjeti.


“Ono u čemu se ogleda jedinstvo i snaga Francuske jesu škole u koje sva djeca idu zajedno. Kao Francuzi i prijatelji ove zemlje, želimo da isti principi i vrijednosti budu primjenjeni i u BiH. Želim da čestitam učenicima iz Jajca na njihovoj borbi za zajedništvo”, istakao je Donato Giuliani, savjetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u BiH.


Ni djeca iz Jajca nisu krila oduševljenje zbog posjete ovako visokih zvanica Jajcu i razgovoru koji su vodili.

Ivica Jukanović kazao nam je kako im je bilo super ali i da su imali veliku tremu.

"Kroz čitav razgovor smo zamuckivali, ruke su nam se znojile nenormalno ali na kraju smo svi izašli s osmijehom . utisci su jednom riječju savršeni" rekao je za BUKU Jukanović.

Kaže kako je ovo veliki poticaj što je došao ambasador Moore sa delegacijom.

"Nas to gura naprijed da ne odustanemo" ističe naš sagovornik.


On očekuje da će se promijeniti odluka o osnivanju škole, da će se svi urazumiti i da će uvidjeti koliko griješe


Podsjetimo, ovo je treća posjeta predstavnika međunarodne zajednice školama i zajednicama u Bosni i Hercegovini koju organizuje Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.