<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska objavila projekte koje će sufinansirati EU: Ništa od mosta kod Gradiške!

EU

Mosta kod Gradiške na čekanju...

20. juli 2016, 12:00

Ministarstvo saobraćaja Hrvatske ovih je dana iz Brisela dobilo potvrdu da je iz instrumenata za povezivanje Evrope (CEF) Hrvatskoj odobreno jedanaest projekata iz područja saobraćaja koje će EU sufinansirati sa 306,9 miliona eura od ukupno 456 miliona eura, koliko je Hrvatskoj na raspolaganju iz ovog instrumenta. 

Na tom spisku projekata nema mosta kod Gradiške.


Hrvatska je ranije saopštila kako se očekuje sufinansiranje ovog projekta od strane Evropske unije a što očigledno nije slučaj, barem do 2020. godine do kad važi ovaj instrument sufinansiranja.

Iako su mnogi urgirali kako se radi o prioritetnom projektu, on se zasad nalazi na čekanju, barem sudeći prema objavljenim projektima.


Podsjetimo kako je na samitu o Zapadnom Balkanu u Parizu ranije saopšteno kako će se krenuti u izgradnju mosta kod Gradiške, i kod Svilaja.


Kroz pomenuti instrument CEF Evropska unija će sufinansirati upravo hrvatski dio mosta Svilaj preko rijeke Save, javio je Jutarnji list.  


Ovo je zajednički projekat Hrvatske i Bosne i Hercegovine ukupne vrijednosti 25 miliona eura, a svaka država daje polovinu. Od hrvatskih 12,8 miliona eura, EU će sufinansirati 7,1 milion eura.


Zasad nema spominjanja mosta kod Gradiške. Barem ne iz ovog instrumenta pomoći.