<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako da otkrijete poreklo bilo koje fotografije na Internetu

Fotke

Iz razgovora sa ljudima vidim da je ovo jedna stvar koja je mnogima potrebna, pa evo kratkog blog posta.

20. juli 2016, 12:00

Iz razgovora sa ljudima vidim da je ovo jedna stvar koja je mnogima potrebna, pa evo kratkog blog posta.

Sigurno ste više puta videli na Fejsbuku ili bilo gde na Internetu fotografiju neke osobe, nekog događaja ali niste znali ko je. Od pre šest meseci Google Images poseduje opciju za pretragu fotografija.

Najlakši način je sledeći: Desni klik na sliku kojoj ispitujete poreklo i kopirate njen link, zatim odete na Google Images, kliknete na mali foto aparat u search polju i tu pejstujete link. Drugi način – ukoliko vam je slika snimljena na računaru – jednostavno je uploadujete.

Google će vam naći sve lokacije na webu na kojima se ta slika pojavljuje, pa čak i kako se zove osoba na slici (ako je poznata). U vrhu pretrage će najverovatnije biti sajtovi sa kojih je slika početno krenula da se širi, tako da se brzo utvrđuje poreklo.

Probajte na primeru ove fotografije, koju sam slikao kod Partizanovog stadiona i postavio na Flickr pre nekoliko godina, a sada sam je “ukrao” od samog sebe i postavio ovde.

Ili, na primer ova fotka sa ovcama, koja kruži Fejsbukom. Impresivno, i prvo što će svako pomisliti je “gde li je ovo fotkano?”. Sada to možete naći, na način koji sam napisao. Probajte.

Zanima vas iz kog grada je fotografija ovih devojaka na ulici? Google će vam vrlo precizno reći.

Ovo ima višestruke primene: Pre svega, ukoliko neko postavi neku fotku na Fejsbuku, Vukajliji, gde god, možete odmah naći odakle je. Dalje, možete proveriti da li je nečiji profil pravi ili koristi tuđe fotografije. Možete pronaći ko su neke istorijske ličnosti, pisci, pevači, koje ljudi stavljaju na svoje profile, koja su neka umetnička dela koja vam se dopadnu i tako dalje.

Još jedna dobra primena je nalaženje fotografija u višoj rezoluciji. Recimo da ste pronašli fenomenalnu fotografiju koja je premala. Ukoliko postoji veća rezolucija na netu, Google Images će je naći.

Za dizajnere postoji odlična primena – ukoliko nađete dobru fotku sa vodenim žigom na nekom stock sajtu i hoćete da vidite kako će vam se uklopiti u dizajn, možete začas naći tu istu fotku bez vodenog žiga u višoj rezoluciji na nekom blogu-portalu-sajtu, jer ju je neko negde sigurno kupio i postavio. Ako vam fotka odgovara, onda je naravno kupite. Takođe, ako ste fotograf, možete videti ko je sve koristio vaše fotke bez dozvole.

Inače, osim Google Images, već nekoliko godina postoji i sajt TinEye, koji pruža identičnu funkciju.

Preuzeto sa bloga autora