<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aleksandar Trifunović: Zabrinut sam zbog prijatelja u Turskoj

Kolumna

Prijatelj iz Turske, profesor koga sam već pominjao u postu prije par dana mi je upravo javio da mu je zabranjeno da putuje i napušta Tursku do daljnjega, kao i svi ostali članovi akademske zajednice u toj zemlji.

23. juli 2016, 12:00

Zbog svoje sigurnosti ukinuo je sve svoje naloge na socijalnim mrežama, jer policija zaustavlja ljude na ulici i traži da im se pokaže komunikacije preko whatsup i sličnih servisa. Dodao je da je za sada siguran, ali da ne zna šta će i kako će dalje. Bili smo dogovorili skori susret, ovdje ili u Turskoj, obojica smo imali najljepše impresije, ja o Istanbulu, on o Sarajevu, Mostaru, Banjaluci.

Nadam se da ćemo i pored svega istrajati u našem naumu. Danas smo na Buka objavili vijest o ovom, i mnoge druge vijesti o Turskoj ovih dana o represiji nakon vojnog udara i moram priznati da komentari koje dobijamo ispod ovakvih tekstova, a nama bar komentari u kojim nas ne vole nisu strani, skoro nikad nisu bili ovakvi, prijetnje, omalovažavanja, uvrede.

Naglašavam da prenosimo i vijesti sa oficijelnih turskih državnih agencija, da imamo puni uvid u situaciju.

Mnogo veće istine o Bosni i Hercegovini, one koje nam utiču na svakodnevni život su na BUKA prolazile gotovo neopaženo, bez ikakve reakcije publike, te i pored spoznaje o čemu se radi, sebi ne mogu objasniti da se ovo zaista dešava.

Možda kolege iz medija koji su se odlučile ignorisati ovu stranu priče u Turskoj mogu sebi lakše objasniti ovu situaciju. Meni ne moraju...

Ne bih da imenujem svog prijatelja, razumjećete ...