<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Posveta Karimu: Veliki mural kao zahvala za književnost, strip i novinarstvo

Rodni grad kultnog pisca i idola mlade generacije '90-ih Karima Zaimovića uskoro će mu posvetiti mural.

21. juli 2016, 12:00

Naime, na Festivalu ulične umjetnosti koji će se u Sarajevuodržati ovog vikenda održat će se prezentacija velikog murala 'Posveta Karimu Zaimoviću'.

Prezentacija murala bit će održana 23. jula sa početkom u 20:00 sati na pozornici u Radićevoj ulici, a sam mural bit će urađen u Ulici Musala, prekoputa FIS-a.

Karimova mladost i ime ostalo je upisano u historiji bosanskohercegovačke književnosti i novinarstva.

Njegov mladi život nasilno je zaustavljen neprijateljskim gelerom u utorak, 1. augusta 1995. godine. Trinaest dana borio se za život, ali nažalost nije dobio tu bitku. Imao je samo 24 godine.

Još samo nekoliko mjeseci je bilo ostalo do službenog završetka rata, a njegova mladost je nasilno prekinuta. Ipak, do svoje 25 godine postigao je veliki uspjeh.

Bavio se stripom, a veoma rano se počinje baviti novinarstvom (sa nepunih 15 godina sarađuje naRadio Sarajevu). Piše o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenito, u mnogim časopisima, nedjeljnim i dnevnim listovima. Bio je stalni saradnik Nezavisnog Radija Zid, a u prijeratnom periodu povremeno je sarađivao na Trećem programu TV Sarajevo i programima Radija Sarajeva. Sve vrijeme rata proveo je u Sarajevu. Nakon demobilizacije iz Armije BiH, u magazinu Dani uređuje oblast kulture.

Sa Semezdinom Mehmedinovićem pokreće časopis za kulturu Fantom slobode u kojem obavlja dužnost zamjenika glavnog urednika. Piše pripovijetke i scenarija. Ostala su mu u rukopisu, nedovršena, dva romana.

Umro je 13. augusta 1995. od posljedica ranjavanja –kao civilna žrtva jednog od mnogobrojnih granatiranja Sarajeva.