<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ambicija bez granice: Najlegendarnije prevare u istoriji sporta

Kroz istoriju, mnogi sportaši su, blago rečeno, zaobišli pravila i poslužili se nedopuštenim sredstvima kako bi pobijedili konkurenciju.

21. juli 2016, 12:00

 I dok se poštena igra, u svijetu poznatija kao fair play, uči od malena, postoje i oni koji su makijavelistički spremni učiniti sve za trijumf.

Španski dnevnik Marca sačinila je popis sportaša čija su varanja postala legendarna.

1. Kubanska trkačica Rosie Ruiz pobijedila je 1980. godine na Bostonskom martonu popravivši svoje najbolje vrijeme za nevjerovatnih 25 minuta. Nakon samo osam dana ostala je zbog titule jer je istraga pokazala, pazite sad, da je tokom trke na jednoj dionici koristila metro.

2. Bokser Luis Resto je 16. juna 1983. doslovno uništo do tada neporaženog Billyja Collinsa Jr. Kasnije je otkriveno da je Resto na rukavicam koristio gipsani zavoj.

3. 1989. godine čileanski golman Roberto Rojas iskoristio je jednu baklju bačenu sa tribina kako bi povrijedio svoje lice kako bi doveo do prekida susreta sa Brazilom.

4. Najveći skandal u umjetničkom klizanju dogodio se 1994. kada je muž i tjelohranitelj američke klizačice Tonyje Harding angažirao razbojnika kako bi povrijedio njezinu glavnu suparnicu Nancy Kerrigan, što je dovelo do doživotno zabrane za Harding.

5. Španija se okitila zlatnom medaljom na košarkaškom turniru na Paraolimpijskom turniru u Sydneyju 2000. godine. Međutim, samo dva člana zlatnih košarkaša bili su zaista invalidi.

6. Golman IFK Goteborga Kim Christensen smanjio je svoj gol tokom jednog meča 2009. godine. Sudija je morao intervenistati kako bi "stativu vratio na njeno mjesto".

7. Belgijski biciklista Femke van den Driessche zaradio je supenziju od šest godina jer je tokom Svjetskog prvenstva u Belgiji koristi "bicikl na motorni pogon".