<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Impresivno pismo Bryanta mlađem sebi: Veliki savjeti velikog Kobea

Pismo

Jedan od najboljih košarkaša u historiji ove igre, Kobe Bryant je za The Players Tribune napisao pismo u kojem je dao nekoliko savjeta za 17-godišnjeg sebe. Zanimljive su njegove preporuke samom sebi u ophođenju sa roditeljima, prijateljima i okolinom.

22. juli 2016, 12:00

 Bryant je napisao pismo kao odgovor na pitanje fanova "Koji bi savjet dao mlađem sebi?".

Fokus savjeta 17-godišnjem Bryantu je odnos prema roditeljima pa se pismo može protumačiti i kao poruka legendarnog košarkaša ocu i majci. Bryant već tri godine ne priča sa roditeljima nakon što su pokušali prodati neke njegove trofeje i uspomene iz mladosti. Otac i majka su se prije nekoliko mjeseci izvinili košarkašu.

Savjeti koje je Bryant dao sebi mogli bi poslužiti i kao vodič za svakog sportaša koji se iznenada nađe na udaru slave i očekivanjem okoline.

Dragi 17-godišnji ja,

Kada se tvoj dječački san igranja za Lakerse ostvari sutra, moraš pronaći način za investiranje u budućnost tvoje porodice i prijatelja. To zvuči jednostavno, možda misliš da nema potrebe za razmišljanjem, ali uzmi vremena.

Rekao sam INVESTIRAJ. Nisam rekao POKLONI. Dozvoli mi da ti objasnim.

Jednostavno poklanjanje materijalnih stvari bliskim osobama se možda trenutno čini ispravnim. Voliš ih, uvijek su bili tu za tebe dok si odrastao, pa je ispravno da oni dijele tvoj uspjeh i sve što dolazi s njim. Dakle, kupiš im veliku kuću, auto, plaćaš njihove račune. Želiš da žive divan, ugodan život, zar ne?

Ali doći će dan kada shvatiš da, bez obzira koliko ti mislio da činiš pravu stvar, sprječavaš njihov napredak.

Shvatit ćeš da si se brinuo o njima jer je činilo da se ti osjećaš dobro, da ti budeš sretan jer ih vidiš nasmijane i bezbrižne – to je bilo nevjerovatno sebično od tebe. Dok si se osjećao zadovoljno sobom, polako si uzimao djelić njihovih snova i ambicija. Dodavao si materijalne stvari u njihove živote, ali oduzimao najvrednije poklone od svih: nezavisnost i rast.

Shvati da ćeš uskoro biti vođa porodice, što uključuje teške poteze, čak i kada ih tvoji bližnji ne razumiju svaki put. Investiraj u njihovu budućnost, nemoj samo davati.

Koristi svoj uspjeh, bogatstvo i uticaj da im omogućiš najbolje pozicije za ostvarivanje njihovih snova i pronalazak prave svrhe. Školuj ih, omogući im intervjue za posao i pomozi im da vode vlastite bitke. Drži ih na istom nivou truda, rada i posvećenosti koji su bili potrebni i tebi da bi uspio.

Pišem ti ovo sada da bi mogao početi ovaj proces momentalno, da se ne bi morao nositi s bolom i tjeskobom vađenja tih istih osoba iz zavisnosti koju si im prouzrokovao. Ta zavisnost vodi do bijesa, mržnje i ljubomore svih uključenih, to se tiče čak i tebe. Dok vreme bude prolazilo, vidjet ćeš ih kako rastu i razvijaju se, stvaraju svoje ambicije i ispunjavaju ih, a tvoj odnos sa svima će biti mnogo bolji. Postoji još dosta stvari o kojima bih ti mogao pisati, ali imaš tek 17 godina, znam da ne možeš držati pažnju dovoljno dugo za dvije hiljade riječi.

Sljedeći put kada budem pisao, možda ću se dotaći izazova miješanja krvi i posla. Najvažniji savjet koji ti mogu dati jeste da roditelji ostanu RODITELJI, a ne MENADŽERI.

Prije nego što potpišeš taj prvi ugovor, odluči se za pravi budžet za roditelje – onaj koji će im omogućiti lagodan život, ali učiniti i da tvoj posao raste. Na taj način, tvoja djeca i unuci će biti u prilici da investiraju u vlastitu budućnost kada za to bude vrijeme.

Tvoj život će se uskoro promijeniti i mnoge stvari će krenuti na tebe nevjerovatnom brzinom. Ali pusti da se sve slegne uvečer, poslije još jednog dana treninga od devet sati. Vjeruj mi, postavi stvari na pravi način od samog početka i izbjeći ćeš masu suza i boli, od kojih nešto ostane i do danas.

S ljubavlju,

Kobe.