<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izetbegović o Danu Republike: Nema sastanka, očekujem reakciju OHR-a

Bakir Izetbegović je potvrdio da neće okupljati bošnjačke ministre, delegate i poslanike, a povodom referenduma o Danu Republike. Umjesto sastanka, odgovorio je na pismo nekoliko bh. poslanika koji dolaze iz Federacije, a koji su tražili zajednički sastanak.

23. juli 2016, 12:00

 Izetbegović u odgvoru poručuje da će od Ustavnog suda tražiti da štite interese BiH, ali je ostalo nejasno hoće li se obratiti sa zahtjevom za preispitivanje odluke o referendumu. Izetbegović je poručio da će se povodom odluke Narodne skupštine obratiti i međunarodnoj zajednici u BiH.

“Mi tražimo od institucija, međunarodnih i domaćih da sasvim jasno i nedvosmisleno rade svoj posao kada je u pitanju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, dovođenje u pitanje ustava, zakona. Institucije to treba da rade”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva je zatražio od svih bh. poslanika iz Federacije da iskoriste sve mogućnosti kako bi, kako kaže, zaštitili Dejtonski sporazum. Poručio je da neće organizovati sastanak bošnjačkih lidera, jer vjeruje da bi to ugrozilo funkcionisanje bh. institucija.

“Smatram da institucije moraju raditi svoj posao, da nam ne trebaju krnje institucije ili dijelovi institucija da se sastaju, pa da se stvore dva bloka”, dodao je Izetbegović.

I u OHR-u pripremaju odgovor na referendum o Danu Republike. ATV-u je potvrđeno da je odluka Narodne skupštine u razmatranju.

“Iako je očito da su praznici osjetljivo pitanje u BiH, vladavina prava se uvijek mora poštovati. Dozvolite da ponovimo da svi organi vlasti u BiH, uključujući i one u Republici Srpskoj, imaju obavezu da provode konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH. Nastojanja da se ta obaveza zaobiđe pomoću referenduma ili na bilo koji drugi način, ne oslobađa određeni organ vlasti te obaveze koja je jasno navedena u mirovnom sporazumu”, saopšteno je iz OHR-a.

Na poruke da bi se međunarodna zajednica trebala umiješati u odluke Narodne skupštine stižu i reakcije iz Republike Srpske. Predsjedavajući Kluba SNSD-a u bh. parlamentu vjeruje da bošnjački predstavnici u saradnji sa OHR-om žele po svaku cijenu spriječiti referendum u Republici Srpskoj, iza koga su stale sve partije iz Republike Srpske.