<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

FBiH ukida odredbu o obaveznih 50% domaćih proizvoda u trgovinama

Vlada Federacije BiH pripremila je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima se briše odredba koja obvezuje trgovce da na policama imaju 50 posto proizvoda domaćih proizvođača, izvještava Indikator.ba.

23. juli 2016, 12:00

Kako je saopšteno nakon jučerašnje sjednice Vlade brisana je odredba člana 13. Zakona (tretira obveznu zastupljenost domaćih prehrambenih proizvoda u trgovinama u visini od najmanje 50% u asortimanu robe), kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropska komisija duže vremena inzistira na otklanjanju zaštitnih mjera u oblasti trgovine, a usvajanjem izmjena zakona stvorit će se uvjeti za ispunjenje međunarodnih obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

Naime, osim blokada Ukrajine i Rusije, federalni zakon o trgovini sa postojećom protekcionističkom odredbom glavna je prepreka za pristupanje BIH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.