<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

POSLJEDNJI TALIJANSKI PRINC - danas prodaje tjesteninu iz “food trucka” u Los Angelesu

ŽIVOT

Davne 1946. godine kraljevina Italija i službeno postaje republikom, a za to je trebalo iz zemlje šutirati svakog i posljednjeg člana plemstva, počevši s tada aktivnim kraljem, Umbertom II.

21. juli 2017, 12:00

Davne 1946. godine kraljevina Italija i službeno postaje republikom, a za to je trebalo iz zemlje šutirati svakog i posljednjeg člana plemstva, počevši s tada aktivnim kraljem, Umbertom II. Vladao je svega 33 dana, a nakon što je protjeran iz Italije u toj je susjednoj nam državi u ropotarnicu povijesti otišla i posljednja velika talijanska kraljevska obitelj, dinastija Savoj, koja je vladala od 1861. do već spomenute 1946. godine. Stari je Umberto sa djecom zgibao u Švicarsku, a upravo se u Ženevi datuma 22. lipnja 1972. godine rodilo njegovo visočanstvo Emanuele Filberto di Savoia, posljednji talijanski princ i zvijezda naše priče.

Naime, iako i dalje nosi taj naziv i nekoliko drugih naslova te se smatra članom dinastije Savoj, Filberto kao princ nije priznat od strane Republike Italije te nema nikakva prava na sve ono što bi mu kao jednom princu pripadalo. Štoviše, do 2002. godine i određenih promjena u ustavu nije smio niti stupiti na talijansko tlo, a čim je dobio priliku, ugurao se u svaki talijanski show, od Plesa sa zvijezdama pa sve do Il Principatea, iskorištavajući svoje vrlo egzotično podrijetlo. Pravi preokret u karijeri ovog 44. godišnjeg “princa” se dogodio prije pola godine kada je prisustvovao jednom događaju u Los Angelesu, te skužio kako je grad prepun food truckova, klasičnih američkih kamiona koji pripremaju i prodaju hranu direktno iz stražnjeg dijela. Filberto je primjetio da oni prodaju samo meksičku i azijsku hranu, te dobio ideju od milijun dolara. Ili lira… budućnost će pokazati! 

Kupio je svoj prvi kamion, ofarbao ga u boje svoje obitelji (“savojska plava”), nazvao ga The Prince of Venice (jedna od titula koje bi nosio da uistinu jest princ), unajmio kuhara Mirka Paderna i krenuo se voziti po Los Angelesu, nudeći raznu tjesteninu po domaćoj recepturi i to po cijenama od 15-ak dolara. Za fettuccine s plodovima mora ili linguine s tartufima… neloše! Kako kalifornijska klima nije pretjerano drugačija od one talijanske, većinu namirnica nabavlja od lokalaca, ali nešto ipak fura iz domovine, poput maslinovog ulja i brašna. No izgleda kako se njegova unikatna nemožešvjerovatikakosenitkotoganijesjetio ideja pokazala kao veliki uspjeh pa Filberto planira proširiti flotu svojih kamiona i stvoriti carstvo mobilne tjestenine. Tko zna, možda zaradi toliko love da može otkupiti svoju titulu i postati ono što mu je sudbina namijenila: kralj Italije! E to je film koji bismo gledali…

Udri muški