<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haško tužilaštvo će tražiti doživotnu kaznu za Karadžića

Haško tužilaštvo je, u najavi žalbe na prvostepenu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, zatražilo da mu Apelaciono vijeće izrekne kaznu doživotnog zatvora.

23. juli 2016, 12:00

Internet stranica “Džastis riport”, koja je u vlasništvu BIRN-a BiH, podsjeća da je prvostepenom presudom, izrečenom 24. marta, Haški tribunal Karadžića osudio na 40 godina zatvora.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc u najavi žalbe ocijenio je da je Prvostepeno vijeće “pogriješilo u primjeni zakona i utvrđivanju činjenica, kada je izreklo kaznu blažu od doživotne, imajući u vidu nalaze o Karadžićevoj krivičnoj odgovornosti”.

Prema mišljenju Bramerca, sudije su propustile da tu odluku obrazlože, tim prije što su “nepropisno odmjerile otežavajuće i olakšavajuće okolnosti”.

Glavni tužilac traži da Apelaciono veće ispravi greške, proglasi Karadžića krivim za genocid u sedam opština BiH i, shodno tome, poveća mu kaznu.