<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik neće u Sarajevo, neka Izetbegović dođe u Banjaluku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u izjavi za agenciju Srna kaze da nije obaviješten o navodima predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića o sastanku SDA i SNSD-a sredinom naredne sedmice u vezi sa pismom namjere MMF-u, te ističe da SNSD ne namjerava da ide u Sarajevo jer je odlazak predstavnika ove stranke u FBiH već jednom bio zloupotrijebljen.

24. juli 2016, 12:00

"Niko me nije kontaktirao i ne znam o čemu Zvizdić govori. Mislim da za tim sastankom nema potrebe na stranačkom nivou. Postoje druga pitanja koja bismo na nivou stranaka mogli da razmatramo, ali kada je riječ o pismu namjere tu je sve jasno - to je stvar institucija", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Predsjednik Srpske je istakao da je pokušaj FBiH da konstruiše priču o tome da Republika Srpska zavisi od MMF-a potpuno pogrešan.

"Ne zavisimo od MMF-a i možemo da, naravno u otežanijim okolnostima, servisiramo sve svoje stvari. Vlada Srpske i premijer Željka Cvijanović rekli su prije nekoliko dana da je već polovina od 50 miliona koji bi trebalo da stignu iz MMF-a pokriveno iz domaćih izvora, raznim uštedama i naplatom dobiti od javnih preduzeća. Već u narednim sedmicama imaćemo pola tog novca, od 25 do 30 miliona", naglasio je Dodik.

On je rekao da će Republika Srpska, kada je riječ o novcu MMF-a, pokušati da se snađe na nekom drugom mjestu i nekom drugom tržištu, te da je činjenica da Srpska bilježi pojačan rast industrijske proizvodnje, a time i bruto domaćeg proizvoda.

"Ovo će prema svim parametrima biti jedna od najboljih godina, u posljednjih nekoliko", kaže predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da je Vlada Srpske "rekla svoje" u vezi sa pismom namjere MMF-u, te da SDA, ukoliko želi, može da razgovara o ovom pitanju sa koalicionim partnerima i Savezom za promjene.

"Premijer Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija potpisali su pisma i ona se u suštini ne mogu mijenjati. Tamo nedostaju potpisi i kada ih budu stavili, onda ćemo razgovarati", naveo je Dodik i dodao da će SNSD i Srpska prihvatiti da razmotre svaki poziv ukoliko je uljudan.

Dodik kaže da su se prije nekoliko dana saradnici iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića raspitivali o mogućnosti sastanka, te da je spreman da se sastane sa Izetbegovićem, ali u Banjaluci.

"Neka izvoli u Republiku Srpsku, možemo da se sastanemo u mom kabinetu, da pričamo o institucionalnim vrijednostima, a kao partija, SNSD nema namjeru da pravi nikakve koalicione dogovore sa SDA, niti ima namjeru da ulazi u zajedničke institucije koje pokazuju svoju nesposobnost i koje su postale remetilački faktor ukupnog stanja i odnosa u BiH", naglasio je Dodik.