<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tuhel predstavio „Bejbi Dortmund“! Bajernu, bojiš li se?!

Neka se Bajern ponovo plaši granitnog Žutog zida od 113.750.000 evra! Strašan tim sklopio je trener Milionera... Da li će Borusija ponovo biti najozbiljniji kandidat za titulu?

25. juli 2016, 12:00

Demonstracija sile! 
Tako najjednostavnije može da se opiše fudbalska predstava Dortmunda Tomasa Tuhela protiv Mančester junajteda Žozea Murinja na jednom novom početku dva evropska giganta. 

Đavoli su doživeli debakl. Tako jak da je upućene sportske radnike na Ostrvu nateralo da glasno upitaju: 
"Nego, Žoze, kad će taj Pogba?"

Ruku na srce, Junajted je bio bez prve napadačke opcije,Zlatana Ibrahimovića, dok je odbrambena linija i dalje u fazi rekonstrukcije. Ali, u još kompleksnijoj fazi je i Tuhelovo mezimče. Bez Gundogana, Mkitarijana i Humelsa, koji su Borusiji doneli profit od bezmalo 100.000.000 evra. Tačnije, 97.000.000. 

Poređenja radi, to nije ni cela suma novca koju Junajted planira da izdvoji za rekordni transfer Pola Pogbe iz Juventusa. Naravno, reč je o cifri od 120.000.000 evra. Znate li šta je Tomas Tuhel uradio za tačno 113.750.000 evra? Kupio osmoricu igrača i skrojio tim koji bi ove godine vrlo lako mogao da bude ravnopravan konkurent moćnom Bajernu Karla Ančelotija. 

A ono na čemu je inovator Tuhel insistirao jeste da Dortmund mora da ima mnogo više energije, atletske moći, kreativnosti. Da igra brzo, efikasno i lepo za oko. I naravno - da pojačanja budu igrači koji će predstavljati decenijski pogon Dortmunda. Stvorio je -Bejbi Dortmund. 

Osam igrača za 113.750.000 evra i samo jedan od njih ima tek nešto više od 25 godina. Tačnije, 30.000.000 plaćeni Andre Širle, ujedno i najskuplje pojačanje dosad, će početkom novembra da napuni 26 godina. 

"Ovo je novi početak za sve nas. Odlučili smo da rizikujemo i kupimo talentovane, mlade igrače koji imaju srce i dušu", poručio je nedavno Tuhel, govoreći o planovima za sezonu koja dolazi. 

Uradio je nešto zbog čega je šokirao mnoge. Uhvatio se u koštac sa kritičarima, stavio 26.000.000 na crveno i na Signal Iduna Park vratio nezahvalnog sina Marija Gecea. Čini se motivisanijeg nego ikad da pokaže da je njegovo mesto ipak ispred Žutog zida. 

"Želim da igram najbolji fudbal u Dortmundu, da osvajam titule i ubedim sve da smo dobar spoj", smatra Gece, svestan da ispred sebe ima preozbiljan zadatak. Jer, Žuti zid teško prašta, a još teže zaboravlja. 

Pre Geceovog transfera Tuhel je već na stolu imao otkrivene karte. Novi štihovi u špilu postali su Usman Dembele, Sebastijan Rode, Rafael Gereiro, Emre Mor, Mark Bartra i Mikel Merino. Momci gladni dokazivanja, uspeha i trofeja! Što je najvažnije – sve momci koji još nemaju 25 godina.

Lek koji će nadomestiti odlazak Matsa, Ilkaja i Henriha.

"Da, mogli smo da zadržimo ovu trojicu, a onda da ih sledećeg ili onog tamo leta izgubimo bez obeštećenja. Pričaju mnogi kako Dortmund prolazi kroz najturbulentniju fazu, ali ja kažem da gradimo nešto novo, nešto veliko", uverava Tuhel i uverava da će navijači imati priliku da gledaju Dortmund na pogon snažnih turbina. 

Dembele je svojim driblinzima terao protivnike da čupaju kosu u Ligi 1, a još bolju sliku ostavio je sa 12 golova i pet asistencija. Posle odlaska Humelsa, ali i jasnog izostankaNevena Subotića na duži vremenski period, Mark Bartra mogao bi da postane novi lider odbrane. Na levoj strani imaće pomoć otkrića Evropskog prvenstva i prvaka Starog kontinenta Rafaela Gereira, a uz sebe Sokratisa. Ispred Sebastijana Rodea i Julijana Vajgla.

A ne treba zaboraviti ni „stare“ kajle Šmelcera, Vajdenfelera, Rojsa, Kastra, Sahina, Kagavu i Obamejana. 

Istina je da meč sa Junajtedom bio prijateljskog karaktera i da je početak sezone i dalje daleko, ali Dortmund je već sada dobio prepoznatljivi šmek, pobednički, zbog kojeg su se mnogi i zaljubili na prvi pogled. 

Murinjov Junajted pretrpeo je šamarčinu zbog koje bride obrazi, a da Tuhel pritom nije na raspolaganju imao sve raspoložive snage.

Biće da se Dortmund ozbiljno sprema da zatrese tron Bajernu, ali i bude trn u oku finansijskim gigantima koji se i ovog leta razbacuju basnoslovnim sumama novca. 

Sve samo kako bi se pokrenuo Žuti zemljotres...

► Usman Dembele (Ren - 15.000.000 evra)
► Rafael Gereiro (Lorijan - 12.000.000 evra)
► Sebastijan Rode (Bajern - 12.000.000 evra)
► Mark Bartra (Barselona - 8.000.000 evra)
► Emre Mor (Nordsjiland - 7.000.000 evra)
► Mikel Merino (Osasuna - 3.750.000 evra)
► Mario Gece (Bajern - 26.000.000 evra)
► Andre Širle (Volfzburg - 30.000.000 evra)