<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čudesni toplomjer: Dovoljno je da pređete preko čela i očitate temperaturu

Zdravlje i tehnologija

Zdravstveno-tehnološka kompanija Withings predstavila je toplomjer koji koristi ne invazivne metode pri mjerenju dječje temperature. Za razliku od tradicionalnih toplomjera, dovoljno je da njim pređete preko čela, a može očitati temperaturu ako je udaljen i jedan centimetar od kože.

25. juli 2016, 12:00

 Toplomjer ima oblik deblje olovke, a oslanja se na 16-infracrvene senzore za brzo mjerenje najtoplijih područja. Iako se može koristiti za ljude bilo koje dobi, na tržištu se prije svega pojavio za bebe i djecu, kod kojih su se temperature prethodno mjerile rektalno.

Čitanje temperature postiže se putem algoritama koji uzimaju u obzir temperaturu okoline i toplinu kože. Nakon mjerenja toplomjer vibrira kako bi upozorio korisnike da je očitavanje završeno.

Toplomjer šalje povratne informacije u vidu boja - zelena je za normalnu, narandžasta za povišenu, a crvena za visoku temperaturu. 

Koristi također Wi-Fi za povezivanje na prateću aplikaciju koja prati temperature i šalje podsjetnike na pametni telefon.