<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gorbačov pisao MOK-u: Zlo mora biti iskorenjeno!

Poslednji vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov uputio je otvoreno pismo Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK).

25. juli 2016, 12:00

On je pismom želeo da dâ podršku u borbi protiv dopinga, ali i izrazio brigu zbog mogućnosti da svim ruskim sportistima bude zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
"Pozivam vas da uzmete u obzir i moje mišljenje prilikom donošenja odluke o učešću ruskih olimpijaca i paraolimpijaca na Igrama u Rio de Žaneiru. Podržavam borbu protiv zabranjenih supstanci u sportu. To je zlo koje mora biti iskorenjeno. Sportisti za koje je dokazano da su varali treba da budu suspendovani iz svih takmičenja", naveo jeGorbačov u svom pismu. 

Osamdesetpetogodišnji državnik kazao je da je "duboko zabrinut" "zbog činjenice" da su ruski sportisti i funkcioneri umešani u doping zarad "pobede po svaku cenu". 

On je kazao da je zato neophodno obaviti temeljnu istragu, kazniti krivce i preuzeti mere da bi se nešto slično sprečilo ubuduće. 

"Siguran sam da će to biti uradjeno. U isto vreme, zabrinut sam i duboko ožalošćen zbog mogućnosti da se svi ruski sportisti suspenduju sa Olimpijskih igara, jer bi tada bili kažnjeni i nevini uz krivce. Princip kolektivne kazne je meni neprihvatljiv. Ubeđen sam da je on u suprotnosti sa kulturom olimpijskog pokreta, koji je zasnovan na vrednostima humanizma i principima zakona", napisao je Gorbačov.