<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lični stav: Moja mama plaća pretplatu da bi je RTS vređao?

Ana Ivanović jedna je od najuspešnijih sportistkinja na svetu. Bila je prva teniserka sveta pre Novaka Đokovića i Jelene Janković. Udala se za čoveka koji ima veću platu od nje, ali ako govorimo o nagradama i osvojenim titulama Ana je bolja teniserka, nego Švajnštajger fudbaler. Međutim, neko ne može da shvati da to uopšte nije bitno, a tog nekog sluša milionski auditorijum.

25. juli 2016, 12:00

To nije bio problem dok je taj neko bio neki Žika, koga nije mrzelo da dokazuje da nije mašina kako bi napisao komentar ispod vesti o večanju Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera, ali je ogroman problem kada je to Žika koji ima emisiju na javnom servisu i kada to izgorava uživo u programu.

Za one koju su propustili da čuju to uživo, među kojima sam i ja, Živorad Nikolić je u svojoj Šarenici deci teniserima rekao, parafraziram: "Ti ćeš kao Nole da pobediš Mareja i Nadala kad porasteš, a ti ćeš kao Ana da se dobro udaš".

Čovek je drugim rečima poslao poruku da ženin najveći uspeh u životu jeste taj da se uda. Odnosno, ako se ne uda ona nije uspela u životu. To što je ona najbolja u svom poslu ništa ne znači. Ona treba da se trudi da bi zadivila muškarca, koji će nju oženiti. Njen uspeh je zapravo miraz.


Na to ukazuje i njegovo drugo pitanje upućeno dečaku: "Da li ti se sviđa ona? Lepa je i zgodna". Dakle, njeni atributi ne mogu biti talenat, znanje, veština. Da ne govorimo o tome da je Žika odlučio da na javnom servisu devojčicu tretira kao robu, koju treba prodati dobrom kupcu.

Ovde je bitno napomenuti da:

1. Žena nije seksualni objekat.
2. Žena nije Drugi, ona postoji i bez muškarca.
3. Žena ne mora da se "ostvari u ulozi supruge i majke."
4. Žena može da bude u emotivnom odnosu i sa drugom ženom.
5. Žena može da bude uspešnija od svog partnera, Ana je dokaz za to.
6. Žena ima druge kvaliteta, jer je ljudsko biće, a ne meso.
7. Žena je uspešna, ako je sama zadovoljna sobom. 
8. Žena nije stvorena da bi služila bilo kome.


To što je Živorad Nikolić izgovorio klasičan je primer mizoginije i svođenje žene na biće stvoreno da služi muškarcu. Pri tom, ja ne mislim da je on zlonameran i da zaista to misli o ženama, ali to ga ne opravdava.