<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tragikomedija: RS ne odustaje od ideje da i EU parlamentarci uvedu entitetsko glasanje

Parlamentarci iz Republike Srpske nisu odustali od ideje da se u poslovnik zajedničkog tijela BiH i Evropske unije uvede princip entitetskog glasanja, potvrdio je za Klix.ba zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

25. juli 2016, 12:00

Magazinović koji je član parlamentarne Komisije za evropske integracija kazao je da prvi koraci u formiranju zajedničkih tijela BiH i EU prolaze u znaku zastoja čiji je razlog iskazivanja političke površnosti i nerazumijevanja procesa EU integracija, prije svega sa bosanskohercegovačke strane.
"

Zahtjev dijela zastupnika iz BiH da se u poslovnik Parlamentarnog odbora za SSP koji je zajedničko tijelo evropskog i bh. Parlamenta uvede entitetsko glasanje i dalje je razlog blokade rada ovog tijela i predstavlja tragikomičnu ilustraciju nerazumijevanja procesa EU integracija", kazao je Magazinović. 

On je dodao da neki ljudi jednostavno ne mogu da shvate da se mi pridružujemo EU, a ne oni nama. 

"

Razgovori o ovom problemu, prema mojim informacijama, bit će nastavljeni u septembru. Kao što su loši učenici uvijek koristili ljeto za dostizanje propuštenog gradiva, nadam se da će dio zastupnika, 
posebno onih koji to ne razumiju, iskoristiti odmor da obogate svoje znanje o EU integracijama sto bi sigurno rezultiralo mnogo manjim brojem problema, da ne kažem blokada", kazao je Magazinović.

Podsjećamo, u ovom slučaju riječ je o Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje koji se uspostavlja za svaku državu u procesu pridruživanja EU. Princip je da u ovom odboru bude podjednako zastupljen broj članova delegacije Parlamenta BiH i broj članova delegacije Evropskog parlamenta, odnosno dvije delegacije koje zajedno čine Parlamentarni odbor. 

Ustaljeno, kao i u svim drugim državama, poslovnikom je predviđeno da se sve odluke donose natpolovičnom većinom članova svake delegacije, što znači da je potrebno više od pola glasova bh. delegacije i više od pola glasova članova evropske delegacije kako bi odluka bila usvojena. Bosanskohercegovačku delegaciju čine svi članovi Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije. 

Predstavnici iz RS-a koji su članovi delegacije u startu su tražili da se u poslovnik Parlamentarnog odbora unese da će delegacija BiH odlučivati u smislu prakse koja je inače zastupljena u Parlamentarnoj skupštini BiH, što znači da će za donošenje odluka biti potreban etnički princip.