<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sitnice uz pomoć kojih se brže gube kilogrami

Brojni stručnjaci u oblasti zdravlja i nutricionizma smatraju da je tajna uspeha u mršavljenju u malim stvarima – sitnicama uz pomoć kojih se vremenom usvajaju zdrave navike, a da se pritom ne stvara frustracija zbog prevelikih odricanja u ishrani.

25. juli 2016, 12:00

List Njujork post objavio je nekoliko saveta koji će ubrzati proces skidanja viška kilograma.
Seckajte hranu na manje komade

Seckanjem hrane na manje komade zapravo varamo mozak na način da pomisli da se na tanjiru nalazi više hrane i time nas „tera" da pojedemo manje. Istraživanja pokazuju da većina osoba pojede 25 odsto manje hrane kada je jelo isečeno na manje komade. Seckanjem obroka stvara se iluzija da konzumiramo više hrane, čime se ranije javlja osećaj sitosti.

Manji zalogaji – manje kilograma
Zamenite ruke

Korišćenje dominantne ruke u obavljanju svakodnevnih aktivnosti je nešto što se dešava nesvesno. U pitanju je automatski obrazac koji je usađen u mozak, zbog koga je zapravo olakšana mogućnost da se prejedemo, budući da jedemo nesvesno.

Ipak, ukoliko obrnete situaciju i počnete da jedete rukom koja nije dominantna, nateraćete sebe da „isključite autopilot“ i obratite više pažnje na to što radite i na količinu hrane koju unosite.

Raščistite haotičnu kuhinju

Kuhinju je potrebno održavati što jednostavnijom i preporučljivo je urediti je u minimalističkom stilu, navode stručnjaci, budući da upravo velika gužva u kuhinji podržava usvajanje negativnih navika, među kojima je i prejedanje.

Brojne studije pokazale su da haotične i neuredne kuhinje sa sobom povlače još jednu lošu naviku – često grickanje nezdravih grickalica.

Obavljanje drugih aktivnosti tokom jela fokus premešta sa hrane i blokira osećaj sitosti
Prestanite da koristite telefon tokom jela

Bilo da gledate neki video-klip ili razmenjujete poruke na Fejsbuku – u pitanju su aktivnosti koje ne bi trebalo obavljati tokom obroka, budući da lako možete da unesete više hrane nego što nameravate.

Obavljanje neke druge aktivnosti u toku jela, pokazalo se, fokus premešta sa hrane i na taj način blokira osećaj sitosti, čineći nas nesposobnima da osetimo koliko smo zapravo uneli hrane.