<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Tadićevo Sedlanje Djedove Svinje

SVINJOGOJSTVO

Priprema se tako Ogi za krmokolj, samo valja staru svinju malo projahati prije egzekucije. Hira radi.

26. juli 2016, 12:00

 Naslovom se autor pokušao našaliti na vickast način...

Ne, ozbiljno, banjalučki SDS je partija koja sliči staroj djedovoj krmači. Prezrela za rasplod i kobasice, pa samo tavori u svinjcu. E, tako i SDS u Banjaluci, egzistira kao takav. Otužna prestarjela životinja. Ostalo je samo nekome da je dokusuri. A, taj neko se zove Ognjen. Ognjen Tadić.

Nekom analitičaru i zgubidanu učinilo bi se da ova partija ima neku snagu.

Jer.

Jer, normalno bi bilo da ima, pošto je riječ o najjačoj opozicionoj partiji u najvećem gradu Republike Srpske. I što je najčudnije, ona to i jeste.

Na stvarnosti, radi se o ridikuloznoj fantomskoj organizaciji, koja se svim silama trudi da sama sebe sjebe na lokalnim izborima. I sjajno im ide, mora se priznati. Još prošle godine, mjesto prvog čovjeka banjalučkog SDS-a, napustio je Ognjen Tadić i (samo)zadovoljno, primanjima i funkcijom opijen, odjezdio u Sarajevo. Inače, kao što rekoh, u ovom izbornom ciklusu njega je zapalo da rasturi svoju partiju.

Ogi je pokazao i dokazao da, iako važi za najvećeg političkog gubitnika, (izgubio je čak tri puta na izborima), on zapravo jeste najsposobniji u ovom zavičajnom udruženju, pa mu je po automatizmu pripala ta čast da ga razjebe. Logično, zar ne?!

Rečeno-učinjeno. Ognjen Tadić je u zadnjih godinu dana, kao beba zvečku, rasturio gradski odbor istog tog SDS-a, rastavio ga na sastavne dijelove, da ga niko ne sastavi narednih par godina. Da ne zna šta radi, za Ogija bi rekli, što budala pokvari, ni stotinu pametnih ne popravi. No, rasturanje banjalučkog SDS-a treba zaista pripisati Tadićevoj razmaženoj ambiciji, koji dela po maksimi "sad ćete vidjeti kako je bez mene".

Dakako, tu je i Ogijevo ljubovanje sa SNSD-ovim tajkunima, pa je posve logično kako i zašto Tadić radi.

A, dela tako da je postavio svoju produženu ruku, nastavnika Predraga Vulina, za predsjednika gradskog odbora SDS-a. Čovjek ne radi ništa, čeka Tadićeve direktive, ne petlja se u svoj posao, a SDS u Banjaluci, poput one djedove svinje sa početka priče, tavori u štali i čeka egzekutora.

I nekako, SDS uvijek, ali UVIJEK, upadne u predsmrtnu katatoniju uoči lokalnih izbora. Ili ih napusti i izda neko poput dr. Trojanskog Konja Stevandića ili se između sebe posvađaju kao djeca oko igračke ili urade ono što najbolje znaju - ne rade ništa.

Zapravo, SDS niti ne zaslužuje bilo kakvu ozbiljniju političku analizu. Pazite, najjača opoziciona partija u Banjaluci nema čovjeka koji je dovoljno harizmatičan da izađe na "crtu" neharizmatičnom SNSD-ovom pulenu Igoru Radojičiću- I sreća je da nisu nikoga svog kandidovali, jer bi odmah sada mogli proglasiti poraz.

No. I ako se ukaže neko, neki foton svjetlosti koga narod prepoznaje i targetira kao osobu koja je poznata i koja zna svoj posao, šta uradi SDS? Pa, pošalje ga na 29. mjesto izborne liste, da ga slučajno niko ne bi vidio. Ne vjerujete?

Sjećate li se Boška Čeke, domaćeg Eliota Nesa, koji je posljednji koliko- toliko objektivno obavljao revizorski posao? Sjećate?

E, pa, nećete ga se sjećati još dugo. Briljantni stratezi SDS-a su čovjeka gurnuli na to 29. mjesto, e da se ne bi ko slučajno zabunio pa zaokružio njegovo ime.

I kako nazvati organizaciju koja namjerno samu sebe minira, koja sebi podmeće klipove, koja ima frakcija bezmalo koliko i članova, čiji politički program se bazira na pljuvačini Milorada Dodika i idejama jednog blogera...?

Samo, činjenica je da pošteni ljudi koji su u ovoj partiji, a koji sva čuda samouništenja predizbornog u Banjaluci gledaju svojim očima, mogu sad odmah ponijeti titule najvećih Don Kihota. Oktobar ne moraju čekati. A, titula je titula. SDS je partija sa najviše profesora, doktora i Don Kihota u banjalučkoj čaršiji i najveća organizovana politička ubleha za narod.

A, šta radi predsjednik partije Mladen Bosić? Ko je uopšte pomenuo Mladena Bosića? Naravno, kao i do sada tihuje, ne radeći ništa. Čovjek koji se nikada nigdje nije kandidovao, osim za fotelju svoje partije, čini se, odavno je i sam otpisao Banjaluku sa SDS-ove mape i to mu je dosta posla u ovoj godini.

Zapravo, ostaje Bosiću da promatra mladog Ognjena Tadića koji sa sarajevskog pijemonta nadgleda razjebavnje banjalučke SDS igračke za sve pare svijeta. Preciznije, za 8,526,78 KM, koliko natuče uz platu i biološku egzistenciju raznoraznim ad hoc komisijama.

Priprema se tako Ogi za krmokolj, samo valja staru svinju malo projahati prije egzekucije. Hira radi.