<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

WikiLeaks objavio podatke skoro svih punoljetnih žena u Turskoj

Nekoliko dana nakon neuspjelog vojnog udara u Turskoj, WikiLeaks je objavio oko 300 hiljada dokumenata koje su nazvali "Erdogan emails".

26. juli 2016, 12:00

Turska vlast je kao odgovor na objavljivanje dokumenata blokirala pristup WikiLeaks-u, što su mnogi zapadni mediji protumačili kao pokušaj Erdoanove vlade da prikrije korupciju i druga kršenja zakona.

Prema pisanju The Huffington Post-a, nekoliko novinara i aktivista iz Turske, koji već danima "češljaju" objavljene dokumente još uvijek nisu pronašli nijedan email od nekoga bliskog Erdoanu, ali su otkrili nešto puno strašnije.

Među objavljenjim dokumentima su i lični podaci nekoliko miliona građana Turske i baza podataka skoro svih punoljetnih žena u Turskoj.

Baza sadrži imena i prezimena svih punoljetnih ženskih glasača iz 79 provincija Turske. Pored imena, objavljene su i kućne adrese, brojevi telefona kao i podatak da li je osoba član Erdoanove stranke AKP.

Samo dokument o Istanbulu sadrži lične podatke više od milion žena, a u ostalih 78 dokumenata moguće je pronaći informacije o stotinama hiljada žena širom Turske.

Objavljivanje ovih podataka u zemlji koja se već godinama bori protiv nasilja nad ženama, gdje svake godine stotine žena biva ubijeno od strane bivših muževa i ljubomornih partnera, pogotovo na istoku Turske, čini ove dokumente opasnijima od svih korupcijskih i drugih afera Erdoana i njegove administracije.

WikiLeaks još uvijek nije zabranio pristup spornim dokumentima koji slobodno kruže društvenim mrežama, a sve u ime borbe protiv cenzure i opresije, prenosi novi.ba