<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Očekuju nas novi nameti: Uskoro poskupljuje gorivo u BiH, evo koliko će koštati

Poskupljenja će uslijediti od 1. avgusta

26. juli 2016, 12:00

Na prošloj sjednici Predstavničkog doma PSBiH zastupnicii su odbili zahtjev Vijeća ministara BiH za hitno razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, piše Patria.

Usvojena je skraćena procedura, a danas na sjednici Ustavnopravne komisije utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH sva tri prijedloga, što bi u praksi značilo da će 1. kolovoza/avgusta ovi zakoni biti i usvojeni.

To će u praksi značiti da će građani u BiH gorivo plaćati skuplje za 0,15 feninga. Ovakvu odluku Vijeće ministara BiH donijelo je još 29. lipnja ove godine, u cilju poštivanja preuzetih ugovornih obveza i osiguranja potrebnih sredstava za uredno servisiranje po ugovorima o zajmu sa EBRD-om za dovršetak započetih projekata vezanih za izgradnju cestovne infrastrukture u FBiH i RS.

Inače, u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama utvrđene su sljedeće akcize za naftne derivate: dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,45 KM, kerozin 0,30 KM, motorni benzin-bezolovni 0,50 KM, motorni benzin 0,55 KM, lož-ulje 0,45 KM i biogorivo i biotečnost 0,45 KM.