<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Neće biti sastanka SNSD-a i SDA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da neće biti nikakvog sastanka SNSD-a i SDA, ali da je spreman za razgovore na nivou – predsjednik Republike Srpske sa Predsjedništvom BiH.

26. juli 2016, 12:00

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, objasnio je da ova stranka nema otvorenih pitanja koje treba rješavati sa SDA i da zato stranačkog sastanka neće biti.

Dodik je  rekao da SNSD nema razloga da bude “neka zamjenska priča” i da “pokriva njihove igre”.

“U tom pogledu, oni imaju zajedničku koalicionu vlast na nivou BiH i sva pitanja neka rješavaju gore, iako čujemo u javnosti da se SDA i prema strankama iz Republike Srpske u okviru Saveza za promjene, odnosi prevarantski”, rekao je Dodik.

On kaže da se SDA “malo prekombinovala” u nastojanjima da nametne svoju politiku.

“U Federaciji BiH /FBiH/ sad je otvoren problem sa HDZ-om u funkcionisanju Predstavničkog doma FBiH. Sa političkim partijama iz Srpske već smo vidjeli i na koji način su pokušali da nametnu /stvari/ oko popisa. SNSD ima svoju jasnu politiku, a što se nas tiče, SDA je samo jedna od političkih partija koja ima svoje stavove”, rekao je Dodik i dodao da SNSD sada ne zanimaju njihovi stavovi.

On je rekao da nikad nije bio problem da se organizuje sastanak predstavnika Republike Srpske sa predstavnicima zajedničkog nivoa BiH.

“Nikada mi nije bio problem da se sastanem sa Predsjedništvom BiH, jer Predsjedništvo je institucija. Bakir Izetbegović i nije nekakva institucija. On je samo bošnjački član Predsjedništva, kao što je Mladen Ivanić srpski, a Čović hrvatski. Oni zajedno su institucija, pojedinačno predstavljaju konstitutivne narode i ne može niko pojedinačno odlučivati”, rekao je Dodik.

On podsjeća da članovi Predsjedništva BiH mogu samo zajedno odlučivati dok imaju konsenzus. “I u tom pogledu sa Predsjedništvom možemo da se nađemo u nekoj varijanti i da razgovaramo o otvorenim pitanjima”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je pitanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ Srpska već riješila putem institucija i da je sada red da Sarajevo ponudi rješenje, odnosno da to bude završeno i na nivou BiH.

On je dodao da ih niko u Srpskoj neće moliti da to učine, jer Srpska već tri godine funkcioniše bez kredita MMF-a.