<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vijeće naroda Srpske o vetu Bošnjaka

Vijeće naroda Republike Srpske danas će razmatrati odluku Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

27. juli 2016, 12:00

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je prošle sedmice uložio veto na odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske.
Predsjedavajući bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je tada naglasio da je odluka o referendumu u Srpskoj neprihvatljiva i antidejtonska, dok su odluke Ustavnog suda BiH, koji je osporio 9. januar kao Dan Republike Srpske, konačne i Republika Srpska ih mora poštovati.

"Očekujemo da zaduženi za praćenje implementacije Dejtonskog sporazuma kažu svoje. Mislim da ovakvoj politici mora doći kraj" rekao je Hadžiomerović. 

Poslanici stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj su 15. jula donijeli odluku o referendumu u Srpskoj 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz republičkog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Na tom posebnom skupštinskom zasjedanju, kojem nisu prisustvovali bošnjački poslanici, imenovana je Komisija za provođenje referenduma, o čijem održavanju se tek treba provesti neophodna procedura u Vijeću naroda, a najvjerovatnije da će o ovom pitanju odlučivati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine, pa zatim i Ustavni sud Republike Srpske.

Referendumsko pitanje o kojem bi se građani Srpske trebali izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, koje se odnose na 9. januar kao Dan Republike Srpske, neustavne. 

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske danas će biti razmatran i veto Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojili spomenuti zakon, koji nema podršku bošnjačkih poslanika i delegata.