<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuska: Napadač na svećenika u crkvi bio je pod stalnim nadzorom policije

Jedan od osumnjičenih za ubistvo svećenika u crkvi u sjevernoj Francuskoj bio je pod stalnim nadzorom policije, prenosi BBC. Tužilac Francois Molins rekao je da je osumnjičeni Adel Kermiche (19) dva puta hapšen prošle godine nakon što je pokušavao napustiti Siriju.

27. juli 2016, 12:00

Kermiche i još jedan napadač upali su u crkvu u Saint-Etienne-du-Rouvrayu u predgrađu Rouena i prerezali vrat svećeniku prije nego što ih je ubila policija. Četiri osobe su uzeli za taoce, a jedna je zadobila teške povrede nožem.
Tužilac Molins je rekao da su dvojica napadača nosila "lažni eksploziv omotan u aluminijsku foliju", zajedno s ručnim oružjem kada su ušli u katoličku crkvu. Dok su na meti držali oca Jacquesa Hamela (80), neki službenici su mogli pobjeći i obavijestiti policiju da je došlo do incidenta.

Kada su konačno pustili taoce, udaljavali su se od crkve i uzvikivali "Allahu Ekber", a nakon toga ih je policija ubila. Časna sestra Danielle bila je u crkvi za vrijeme napada i opisala je šta se desilo.

"Oni su prisilili oca Hamela da padne na koljena. Htio se braniti, ali je onda došlo do tragedije“, rekla je Danielle.

Dodala je također kako su izgovarali molitve na arapskom jeziku dok su se približavali oltaru.