<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Analiza: Pogba, Iguain i bogato društvo...!

Milioni lete na sve strane, transferi kao nikada pre! Neverovatni fudbalski transferi dešavaju se ovog leta ili su u najavi, a količine novca koje se pritom troše premašuju i najluđa očekivanja.

27. juli 2016, 12:00

Ponuda Mančester junajteda od skoro 130 miliona evra za Pola Pogbusvakako je najveća ne samo 2016, već u istoriji fudbala. Dosadašnji rekord od stotinu miliona evra drži transfer Gereta Bejla iz Totenhema u Real Madrid 2013. godine, no on bi lako mogao da bude i oboren, a onda i u nekoliko navrata nadmašen.
Pogbina selidba iz Juventusa u klub koji ga se ranije odrekao još nije gotova stvar. Ali, toliko je najava da će se to baš ovog leta desiti, da je i sama priča o 130 miliona evra pokrenula lavinu pitanja. Prvo je: odakle toliki novac?

Mančester junajted s njim nema problema. Ako se po strani ostave brojne pozajmice gazda, braće Glejzer, koji su u prethodnih deset godina više od milijardu dolara dali samo na kamate pomenutih kredita. Ali, jedno je Junajted, jedan od najvećih klubova na svetu. Šta je sa ostalima?

Pa, i ostali velikani baš troše ovog leta. Baš. Juventus je izdvojio 94,7 miliona evra za dovođenje najboljeg strelca Serije A, Gonzala Iguaina. I to samo za transfer, kako bi ispunio iznos predviđen klauzulom u njegovom dosadašnjem ugorovu sa Napolijem.

A dok Napulj besni zbog "izdajnika", a to je sa pravom posebna, priča za sebe, taj isti Iguain će u svom novom klubu zarađivati 7,5 miliona evra godišnje.

Prava ludnica na Ostrvu vlada za Rijadom Marezom, momkom kog prošlog leta Fenerbahče nije hteo da primi kod sebe jer se radovao dogovoru sa Liverpulom oko pozajmice Lazara Markovića. A Marez, koji je zablistao u senzacionalnom Lesterovom pohodu na premijerligašku titulu, sada vredi oko 50 miliona evra i za njegovo dovođenje se bore, pre svih, Arsenal iČelsi.

Pogba, Marez, Junajted, londonski rivali... To sve ukazuje kolika je fudbalska moć novca od prodatih TV prava za Premijer ligu, zbog koje je izdvojeno nestvarnih devet milijardi evra. Ali, aktivno je itekako i tržište u Italiji, u Nemačkoj se uopšte ne odriču asova koji tamo stasavaju i blistaju, a i u Španiji Real i Barsa nastavljaju svoju megalomansku trku.

U igri su, međutim, sada i Kinezi. Njihove basnoslovne ponude retko ko odbija, pa je tako Brazilac Hulk, kome se predviđala sjajna karijera u elitnom evropskom klubu, prvo otišao u Zenit, a sada iz Sankt Peterburga za čak 55 miliona evra prešao u Šangaj. I ne samo prešao: tamo će zarađivati 20 miliona evra godišnje.

Milioni lete na sve strane u evropskom i svetskom fudbalu. Napisasmo vam pre neki dan, jedan Votford je odbio da uzme 30 miliona evra za Troja Dinija, momka za kog možda niste ni čuli. Arsenal je platio 45 miliona Menhengladbahu za Granita Džaku. Zato onih 130 miliona evra za Pogbu i nije takva "nenormalnost" kao što bi neki pomislili, baš kao što polako već može da se smatra i za skoro 100 miliona uloženih u Iguaina.

Ulaznice više nisu kao što su neke bile, a raste i TV gledanost, time i novac od prodaje TV prava. Dodate time i bogate ljude koji u fudbalu vide i strast i način za dodatnu zaradu, pa kupe klub i naprave ršum u tom regionu, i... dobijete vrtoglave brojke koje počinju da nadmašuju sve sportske priče. Bilo bi dobro da, ipak, fudbal ostane u prvom planu. Novac, ionako, ima neke važnije bitke da bije.