<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stigao gazda: Šeik u Porto Montenegru!

Premijer i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija Muhamed bin Rašid el Maktum, poznatiji kao šeik Muhamed, boravi od nedelje uveče u Tivtu.

27. juli 2016, 12:00

"Odmah nakon sletanja na aerodrom šeik je iskoristio veče da prošeta luksuznim kompleksom Porto Montenegro, koji je od proleća u njihovom vlasništvu" kaže sagovornik Informera CG.
Arapski investicioni fond ICD (Investment Corporation of Dubai) od maja je vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro, koji je kupio od kanadskog milijardera Pitera Manka.

Šeik Muhamed došao je u privatnu posetu, ali će tokom boravka u Crnoj Gori imati susret sa premijerom Milom Đukanovićem.

Bogatstvo šeika Muhameda, prema podacima sa interneta, procenjuje se na više od 20 milijardi dolara, što ga čini petim najbogatijim monarhom sveta. On vlada Emiratima od 2006. godine. Još dok je bio princ Dubaija, pokrenuo je i nadgledao brojne projekte u svom emiratu. Među njima su najpoznatiji "Palm Islands", te superluksuzni hotel "Burdž el Arab". Šeik Muhamed je aktivno učestvovao u planiranju "Burdž Dubaija", najviše građevine na svetu.

Vlasnik je udela u brojnim firmama i hotelima, a u njegovom vlasništvu je i najveća svetska jahta "Dubai", duga 160 metara. Pored toga, vlasnik je najboljih trkačkih konja, koji su osvojili više od 150 trofeja. 

Jedan od najvećih donatora

Šeik Muhamed često se može videti na ulicama Dubaija. Živi krajnje opušteno i bezbrižno, o čemu svedoče fotografije na kojima se vidi koliko je, zapravo, šeik Muhamed pristupačan i otvoren. Poznat je i kao čovek koji daje pozamašne donacije, pa je tako 2007. godine izdvojio deset milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, sa ciljem poboljšanja edukacije na Bliskom istoku, što se smatra jednom od najvećih donacija u istoriji.