<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi pad prodaje iPhonea, zarada Applea manja za 27 posto

Prodaja Appleovog iPhonea ponovo doživljava pad, a ovoga puta u pitanju su podaci vezani za zaradu u sklopu trećeg kvartala 2016. godine.

27. juli 2016, 12:00

Naime, američka kompanija upravo je obznanila informacije o zaradi u spomenutom kvartalu koja iznosi 40,4 miliona prodanih jedinica uređaja iPhone. Poredeći ovaj podatak sa istim periodom prošle godine kada je prodato 47,5 miliona, dolazi se do očigledne slike pada prodaje.
Riječ je o padu prodaje od oko 15 posto koja odgovara padu zarade od čak 27 posto. Prošlogodišnja prodaja također je predstavljala pad u odnosu na 2014. godinu. Također, nakon predstavljanja pristupačnijeg iPhonea SE u martu, ljubitelji Applea su se u prosjeku odlučivali za upravo tu jeftiniju varijantu.

Pad je predviđen ranije, a dešava se kao dio globalnog pada prodaje smartfona, ali i u jeku najave iPhonea 7 koji će svjetlo dana ugledati u septembru. S druge strane, pad u prodaji smartfona za kompanije poput Samsunga ili Googlea ne predstavlja šok, a treba imati u vidu da čak 60 posto Appleove zarade dolazi od prodaje iPhonea.

Apple se u posljednje vrijeme oslanja i na prodaju softvera i usluga svojim potrošačima i korisnicima iPhonea, prenose The Verge.