<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Traže hitno usvojanje naplate RTV takse preko računa za struju

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u od poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zahtijeva da na narednoj sjednici 1. avgusta po hitnoj proceduri usvoje izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu, tako da se RTV taksa naplaćuje putem računa za električnu energiju.

27. juli 2016, 12:00

 U saopštenju Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u navodi se da je sramotno neusvajanje izmjena zakona o Javnom RTV sistemu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te da se time dovodi u pitanje održivost BHRT-a, kao i egzistencija svih zaposlenih i njihovih porodica.

“Radnici BHRT-a nisu i ne žele da budu taoci u `igrama` političkih partija u BiH jer Javni servis BiH ne pripada političkim partijama niti poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH, nego svim građanima BiH koji su i njih izabrali”, ističe se u saopštenju.

Sindikat je od Upravnog odbora BHRT-a zatražio da, u skladu sa svojim dužnostima, obezbijedi i u narednom periodu redovnu isplatu plata i naknada radnicima BHRT-a, “koji i u ovako teškim uslovima, pošteno zarađuju svoju platu”.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio 19. jula u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, kojim je predviđano da RTV taksa ubuduće bude naplaćivana putem računa za električnu energiju.

I u prvom i u drugim krugu glasanja protiv Prijedloga zakona bila je većina poslanika iz Republike Srpske.

Prije glasanja o Prijedlogu zakona nije usvojen amandman šefa Kluba poslanika SNSD-a Staše Košarca prema kojem bi javni RTV servisi ravnopravno dijelili sredstva od prikupljene RTV takse, odnosno po 33,3 odsto, te da neto sredstva od marketinških oglasa budu isključivo pravo RTV servisa koji ih ostvare.