<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ubrzavaju proceduru za referendum

Odluka o raspisivanju referenduma na adresu Ustavnog suda Republike Srpske mogla bi stići brže nego što se očekivalo, već do kraja mjeseca

27. juli 2016, 12:00

Nakon što je Vijeće naroda odbilo zahtjev Kluba Bošnjaka o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa, ekspresno je zakazana i sljedeća proceduralna prepreka. Neće čekati sedam dana, zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine zasjedaće već sutra. U Vijeću naroda tvrde da su u brzinu ubacili zbog neradnog avgusta.

“Inače zbog odmora, koji počinje prvog avgusta i traje do 31 avgusta, sazvali smo i vanrednu sjednicu Vijeća i zajedničke komisije. Tako da se sve završi do prvog da bi mogli otići na odmor”, rekla je  Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

Isti odgovor kao i u Vijeću naroda, Bošnjaci bi mogli dobiti i od zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine. Iako mnogi prejudiciraju da bi veto mogao pasti i na Ustavnom sudu, u Klubu Bošnjaka ne bi da nagađaju.

“Mi ovdje radimo u okviru Ustava i zakona i tako očekujemo ozbiljnost i svih institucija u ovom entitteu. Da budu na nivou zadatka, a da političke i neke predizborne poteze ne slijede , jer smo mi ovdje radi građana i naroda na ovim prostorima”, rekao je Kemo Čamdžić.

Koliko god žurili da sve procedure završe na vrijeme, planove u Republici Srpskoj mogao bi da pomrsi OHR. Valentin Incko sa godišnjeg odmora za federalne medije poručuje da njegova kancelarija još razmatra odluku Narodne skupštine od prije trinaest dana. Nešto ranije  poručivao je da se OHR radikalnih poteza neće laćati. Jasnija poruka stiže iz Rusije. Ambasador Petar Ivancov poručuje o Danu Republike treba da odlučuje narod Srpske.

“U zadnje vrijeme često odgovaram na to pitanje. Ali, ponoviću. sva ova situacija koja se dešava oko Dana Republike Srpske mora biti riješena samo među građanima Republike Srpske”, rekao je Petar Ivancov,  ambasador  Rusije u BiH.

Za razliku od poslanika i delegata i Narodne skupštine i Vijeća naroda, sudije Ustavnog suda u avgustu neće odmarati. Imaju rok od trideset dana da u meritumu odluče da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes. Sve bi trebalo da bude završeno 25. avgusta. Zakon o referendumu jasno kaže da od Dana odluke do sprovođenja mora da prođe najmanje trideset dana.

Izvor ATV