<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Povoljni krediti i za samce i bračne parove starije od 35 godina

Povoljni stambeni krediti od idućeg mjeseca biće na raspolaganju i samcima i bračnim parovima starijim od 35 godina života.

28. juli 2016, 12:00

 Plasiraće ih Investiciono-razvojna banka Srpske u kojoj kažu da su u toku finalne pripreme. To je obradovalo i članove Omladinskog savjeta Srpske iz kojeg poručuju da se radi o povoljnim kreditima koji bar djelimično mogli da zadrže mlade u Srpskoj

“Ono što je pozitivno i što smo morali da istaknemo kao uslov je da su skonili uslov da mogu samo bračni parovi, sada mogu i samci da dobiju povoljnije kredite, ali i stariji iznad 35 godina. Iako oni nisu u kategoriji mladih ljudi, moramo da uzmemo u obzir činjenicu da ih 80 odsto živi sa roditeljima, a 20 odsto nisu stambeno zbrinuti ili plaćaju kiriju”, rekla je Danijela Topić,  predsjednica Omladinskog savjeta RS.

To bi moglo da se promijeni već za desetak dana. Tada bi na raspolaganju trebalo da bude 10 miliona maraka kredita Razvojne banke Savjeta Evrope kojim će se preko IRB-a plasirati nove linije stambenih kredita. Iz IRB-a poručuju da će period otplate trajati do dvadeset godina, a kamata ne bi trebalo da prelazi pet odsto.

Naredne sedmice IRB bi trebalo da potpiše ugovore sa komercijalnim bankama u Republici Srpskoj. Zainteresovanima će na raspolaganju za izgradnju prvog stana ili kuće biti 100.000 hiljada, a za proširenje 50 hiljada maraka.

I to pod određenim uslovima. Oni koji budu aplicirali za kredite ne smiju imati mjesečni prihod viši od 2.400 maraka. Odluče li se za kreditiranje kupovine, maksimalna površina stana može biti 65 kvadrata. Dignu li kredit za izgradnju kuće, dozvoljena površina je do 92 kvadrata. I dosadašnje linije IRB-a, kažu omladinci, bile su povoljne. Bile bi još povoljnije da subvencije resornog Ministarstva nisu kasnile.

“Najčešće smo dobijali zahtjeve u prethodnom periodu što se tiče kašnjenja subvencija kamatnih stopa. To nije bilo do resornog, već do Ministarstva finansija, ali ponavljamo ono što je potpisano, biće isplaćeno”, rekla je Danijela Topić

Nakon što nova kreditna linija postane operativna, i samci i bračni parovi koji imaju više od 35 godina moći će da se bore za subvencije. Iz resornog Ministarstva tu mogućnost, za sada nisu spominjali. Vlada subvencijama mladima godišnje pokrije samo jednu ratu kredita. Iz Omladinskog savjeta Srpske poručuju da je to kratkoročno dobar potez, ali bi dugoročno mogao biti uložen u kvalitetnije omladinske projekte.