<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kuća Fethullaha Gulena biće pretvorena u javni toalet

Turska

Rodna kuća Fethullaha Gulena koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i kojeg turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja puča bit će pretvorena u javni toalet. Gulen je rođen u mjestu Koručuk, ali sada živi u egzilu u Pensilvaniji.

28. juli 2016, 12:00

 On je rođen u jednospratnoj kući u tom mjestu, u centralnoj provinciji Erzurum. Independent prenosi da će ta kuća na traženje mještana biti pretvorena u javni toalet.

Od pokušaja puča 15. jula, na stotine knjiga koje je napisao Gülen bačene su na ulice i u rijeke.

Prije nekoliko dana, po nalogu državnog tužioca iz Ankare sigurnosne snage uhapsile su Muhammeta Saita Gulena, nećaka Fethullaha Gulena kojeg vlasti u Turskoj optužuju da je jedan od organizatora nedavnog pokušaja državnog udara.

Fethullah Gulen je poznati turski politički i vjerski vođa kojeg aktuelna vlast smatra liderom terorističke organizacije FETO. Gulen se razišao s politikom Erdogana 2013. godine, a njegovi sljedbenici kolokvijalno se nazivaju gulenistima ili pripadnicima pokreta Hizmet.

U strahu od hapšenja Gulen je pobjegao u Sjedinjene Američke Države, a Ankara od Washingtona traži njegovo izručenje zbog osumnjičenosti za terorizam. Turske vlasti redovno vrše pritisak na organizacije i medije za koje smatra da su pod kontrolom Hizmeta.