<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

INDIJSKA SAPUNICA U BANJALUCI SE NASTAVLJA „Krajina“ od Agarvala traži 10 miliona KM odštete

Sindikat „Krajina osiguranja“ Banjaluka zatražio je juče od vanrednog upravnika društva, Miroslava Lazendića, da podnese tužbu protiv akcionara Navena Agarvala i Nete Gupte za nadoknadu štetu u iznosu od 10 miliona KM.

28. juli 2016, 12:00

 Radnici navode da su Agarval i Gupta svojim delovanjem narušili ugled i doveli do gubitka dobiti „Krajina osiguranju“ za minimalno 10 miliona KM.

U zahtevu se navodi činjenica da su oni nezakonito ishodili presudu Okružnog privrednog suda u Trebinju, nezakonito dali otkaz radnicima, doveli do potpunog prekida rada „Krajina osiguranja“, što je sve za posledicu imalo drastičan pad premije.

Narušen ugled društva

- S obzirom na nezakonito postupanje Upravnog odbora na čelu sa predsednikom Upravnog odbora u proteklom periodu  za “Krajina osiguranje” nastala je šteta u vidu izgubljene zarade i narušenog ugleda društva.

U 2015. godini  zaključena su 31.015 ugovora o autoodgovornosti sa premijom od 9.145.661 KM, dok je od 1. januar do 27. jula ove godine zaključeno samo 12.052 ugovora sa premijom od 3.501.006 KM - navodi se u zahtevu.

U julu mesecu ove godine zaključena su 464 ugovora o osiguranju od autoodgovornosti vrednosti 122.075 KM, ukupnog iznosa, što je pad od čak 88 odsto u odnosu na isti period 2015. godine kada je zaključeno 3.439 ugovora o sa premijom od 1.010.595 KM.

Nezakonita transakcija

Sindikat navodi da je nakon konstituisanja novog Upravnog odbora, predsednik Upravnog odbora, Naven Agarval, izvršio nezakonitu transakciju novčanih sredstava “Krajina osiguranja” na 2 novootvorene firme čiji je on vlasnik, ali je uprkos zabranama Agencije za osiguranje nastavio i dalje sa odlivom novčanih sredstava “Krajina osiguranja” na razne načine, prvenstveno zaključenjem nezakonitih ugovora o zakupu prostora u Čikagu.

Agarval je nezakonitim postupanjima prestao da izvršava obaveze prema oštećenim licima, dobavljačima i radnicima društva, što je dovelo do urušavanja poslovne mreže „Krajina osiguranja“ na teritoriji RS, odnosno odlivom radne snage u konkurentske kuće, što je dovelo do drastičnog pada premije.

Agencija za osiguranje je rešenjem zabranila predsedniku Upravnog odbora da raspolaže novčanim sredstvima “Krajina osiguranja”, da predstavlja društvo u pravnom prometu, da samostalno vrši  imenovanja i razrešenja direktora društva,  da zaključuje ugovore sa trećim licima, međutim,  isti je nastavio sa nezakonitom postupanjem i u prethodnom period zaključio niz štetnih ugovora za “Krajina osiguranje”.