<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Još nas očekuje sunčanih dana ali bit će i kiše i grmljavine

Nedim Sladić

Nedim Sladić, bh. lovac na oluje napravio je vremensku prognozu za period od 28. jula do 02. augusta.

28. juli 2016, 12:00

Danas će na sjeverozapadu i sjeveru zemlje biti pretežno oblačno i nestabilno u prvom dijelu dana, a u ostatku zemlje djelomice do pretežno sunčano i vrlo sparno.

Prijepodne u Krajini i na zapadu, a poslijepodne i uvečer u centralnom, istočnom i jugoistočnom dijelu zemlje očekuju se pljuskovi i grmljavina. Upravo zbog činjenice da će linija fronte odmicati od Hrvatske i premještati se istočnije prema Srbiji, centralni i jugoistočni dijelovi zemlje će ponovo biti potencijalna prijetnja za jaka grmljavinska i izražena nevremena praćena gradom, jakim udarima promljenjivog vjetra, kišom i intenzivnim grmljavinskim pražnjenjima.

Zbog lokalno veće količine padavina u kratkom vremenskom periodu, tlo može biti iznimno zasićeno od ranije pa može doći do kratkotrajnih bujičnih plavljenja. U Hercegovini pretežno sunčano i stabilno.

Jedino u visokoj Hercegovini postoje šanse za kratkotrajni pljusak praćen grmljavinom. Vjetar, slab, istočni i jugoistočni. Jutarnje temperature od 15 do 20°, na jugu od 20 do 25°C. Najviše dnevne u intervalu od 30 do 35°C.

U petak 29. jula očekuje nas malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, u Krajini pretežno sunčano. Zbog sporijeg odmicanja ciklone, na istoku i to ponajprije u pograničnim krajevima Srbije i Bosne mogući su kratkotrajni lokalni grmljavinski pljuskovi. U Hercegovini pretežno sunčano.

Vjetar, slab, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 16 do 20°, na jugu od 21 do 25°C. najviše dnevne od 29 do 34°, na jugu od 33 do 36°C.

Prvi dan vikenda 30. juli pod poljem anticiklone nad jugozapadnim dijelom Srbije i istočne Bosne, sunčan i stabilan. Jedino u planinskim krajevima valja računati na kakav rijetki lokalni izolirani pljusak. Bit će sve toplije, a nerijetko i vruće. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 16 do 22°, na jugu od 21 do 26°C. Najviše dnevne od 32 do 38°C.

U nedjelju 31. jula sunčano i ekstremno toplo. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugoistočni. Jutarnje temperature od 17 do 22°, na jugu od 22 do 27°C. Najviše dnevne od 33 do 39°C. Uslijedit će tropska noć u Krajini i sjeveroistočnom dijelu zemlje, kao i oko Zenice.

Početak osmog mjeseca obilježit će daljnji dotok južne struje po visini iz područja sjeverne Afrike i nadolazeće ciklone u Genovskom zaljevu rezultirat će konstantan porast temperature, no još uvijek nalazit ćemo se u polju anticiklone. Prvog dana augusta sunčano i ekstremno toplo. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni, navečer u jačanju na umjeren sa povremeno jačim udarima. Očekuje se tropska noć u većem dijelu zemlje. Jutarnje temperature od 18° do 23°, na jugu od 24 do 28°C. Najviše dnevne od 35 do 41°C.

Dan poslije 2. augusta očekuje se kuliminacija vrućine. U početku pretežno sunčano i vrlo toplo, ali ipak nešto svježije u odnosu na prethodni dan. Naoblačenje praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će prvo zapadna i sjeverozapadna, a prema kraju dana centralna i istočna područja donoseći osvježenje, pad temperature za 7-10° te prodor svježijeg vazduha sa sjeverozapada kontinenta. Lokalno se očekuju vrlo izražena grmljavinska nevremena praćena gradom, većom količinom oborina koja mogu izazvati bujična plavljenja te veće probleme i opasnosti u vidu vrlo jakih električnih pražnjenja kao i jaku grmljavinu.

U Hercegovini suho i bez padavina, jedino će se promjena vremena osjetiti u obliku pojačanog vjetra. Vjetar prijepodne će biti umjeren južni, u Krajini umjeren zapadni i sjeverozapadni. Prodorom svježijeg vazduha kratkotrajno vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni. U Hercegovini zapuhat će prolazno jaka bura. Jutarnje temperature od 19 do 25°C, na jugu od 23 do 28°C. Najviše dnevne u rasponu od 23 do 28°C u Krajini i sjeveru Bosne, u ostatku zemlje od 28 do 35°C, poslije prolaska svježine posvuda od 18 do 24°C, u Hecegovini od 25 do 30°C.