<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zgrada u koju je Vlada RS uložila 26,6 miliona KM zjapi prazna

Zgrada u koju je Vlada Republike Srpske uložili 26,6 miliona KM u Istočnom Sarajevu i u kojoj su trebali bit smješteni predstavnici RS-a u institucijama BiH, uglavnom iz SNSD-a i danas zjapi prazna. Savez za promjene poziva nadležne organe da istraže izgradnju ovog objekta.

29. juli 2016, 12:00

 Zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević kazala je kako je sve ovo trebalo Vladi RS-a s obzirom na to da su kako navodi taj novac izvukli iz budžeta. 

"Ta zgrada ne vrijedi 26,6 miliona KM i njena vrijednost je daleko niža. Njima je ta zgrada trebala, što se evo i pokazuje jer zjapi prazna, da bi preko izvođenja radova izvukli novac kojim poslije plaćaju kvazianalitičare, analitičare iz Beograda, propale novinare iz Beograda poput Miroslava Lazanskog, svoje paraobavještajne strukture i kampanju protiv Saveza za promjene", rekla je Pandurević. 

Dodala je i da je preduzeće koje prodalo skupocjenu zgradu Vladi RS-a isto ono preduzeće koje radilo studentske domove na Palama. 

"Mi pozivamo istražne organe da se ozbiljno pozabave izgradnjom oba objekta jer tvrdimo da postoje indicije da su prenaduvane cijene i da je došlo do izvlačenja novca iz budžeta", kazala je Pandurević.

Na drugoj strani, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković kazala je za Klix.ba kako s useljenjem ne postoje nikakvi problemi. 

"Mi smo u junu dobili obavještenje da se možemo prijaviti da boravimo tu i da budemo tu za vrijeme naših obaveza i radnog vremena u Sarajevu. Ne znam za kolege iz SNSD-a, ali ja to još nisam uradila. Poslije godišnjih odmora svakako planiram informisati se kakvi su uslovi", rekla je Marković. 

Kako nam je kazala Parlamentarna skupština BiH krajem godine raspisuje tendere za smještaj državnih parlamentaraca kako bi se ugovori sklapali za kalendarsku godinu. 

"Znam da su se neke kolege raspitivale da li će moći da uđe taj smještajni kapacitet kao drugi hoteli i aranžmani što postoje za parlamentarce i ministre. Ne vjerujem da se to može uraditi na sredini godine", kazala je Marković, 

Zaključila je kako ovaj smještaj znači mnogo za političare koji dolaze iz RS-a prije svega zbog toga što je prostor opremljen maksimalno uslovno. 

"Mislim da će bit vrlo koristan za sve one koji se budu opredijelili da tu borave za vrijeme dok izvršavaju obaveze u Sarajevu", zaključila je Marković.

Podsjećamo, luksuzne sobe i apartmane u novoj zgradi koristit će samo dužnosnici SNSD-a s obzirom na to da su političari iz reda Saveza za promjene već ranije najavili kako im ne pada na pamet da se smjeste u tu zgradu.

Odlukom Vlade RS prostorije mogu koristiti svi dužnosnici iz RS-a u državnim institucijama, ali i uposlenici u njihovim kabinetima, s tim da prvo moraju potpisati ugovor. 

Odlučeno je i da smještaj plaćaju oni koji se ne finansiraju iz budžeta RS, što se odnosi na Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, ministre u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz RS-a i to Mirka Šarovića, Igora Crnadka i Dragana Mektića, zatim zamjenike ministra te zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH iz manjeg bh. entiteta.

Pravo na besplatan smještaj imaju predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijerka RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović i svi ministri u Vladi RS-a. 

Sobe i apartmani iznajmljuju se po cijeni od 300 KM mjesečno za sobu, 475 za apartman, a za luksuzni apartman i kabinet 1.200 KM.