<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Neće da se odreknu “bijelog hljeba”

U Republici Srpskoj nema političke volje za ukidanje privilegije funkcionerima nakon što im istekne mandat, saznaje “EuroBlic”.

29. juli 2016, 12:00

 Pravo na “beli hleb” i nakon idućih lokalnih izbora ostvariće nekoliko stotina funkcionera po opštinama, budući da skupštinska većina nema nameru da u oktobru promeni zakone koji im omogućavaju primanje plate šest meseci nakon isteka mandata.

Zakone koji predviđaju ukidanje te naknade predložili su poslanici Napredne Srpske, ali predsednica Odbora za lokalnu samoupravu NS RS Snježana Kelečević (SNSD) kaže da Odbor još nije usvojio izveštaj sa stručne rasprave.

"U njemu je navedeno da se postojeći zakon treba bolje sagledati kako bismo odlučili da li ćemo raditi njegove izmene ili donositi novi. Sve to će se raditi nakon što se usvoje novi zakoni o lokalnoj samoupravi i državnih službenika koji su u skupštinskoj proceduri" kaže Kelečevićeva.

Dodaje da SNSD podržava inicijativu o ukidanju “belog hleba”, ali da treba sačekati usvajanje izveštaja i zaključak NS RS.

Poslanik NS Adam Šukalo odgovara da po scenariju Kelečevićeve i predstavnika vladajuće koalicije “beli hleb” ne bi bio ukinut do kraja njihovog mandata. Međutim, poručuje da će na prvoj sednici u oktobru, bez obzira na stav Odbora, predložiti usvajanje izmena Zakona o statusu funkcionera u jedinicama lokalne samouprave i Zakona o radnom odnosu u državnim organima.

"U ova dva zakona treba izmeniti po jedan član, i to onaj koji omogućava privilegije funkcionerima. Tada ćemo videti da li skupštinska većina stvarno podržava ukidanje 'belog hleba' kako govore" kaže Šukalo.

Dodaje da poslanici u NS RS treba da usvoje izmene ovih zakona u oktobru kako bi se zaustavile zloupotrebe primanja naknada funkcionerima u 64 opštine nakon 2. oktobra.

„Beli hleb“ u periodu od šest meseci mogu da koriste poslanici, ministri, funkcioneri lokalnih zajednica, direktori javnih preduzeća i agencija, kojima se iz budžeta isplati višemilionski iznosi.

Podsećamo da su samo poslanici i ministri prošle godine na osnovu „belog hleba“ inkasirali više od 790.000 KM.