<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovako su Iranci podržali žene koje su rekle ‘ne’ hidžabima

Prošle nedelje, na društvenim mrežama mogao se vidjeti veliki broj muškaraca koji su, u znak solidarnosti sa svojim partnerkama, odlučili da stave hidžab.

29. juli 2016, 12:00

Ovi neobični prizori odgovor su na poziv Masih Alinedžade, iranske aktivistkinje i novinarke koji živi u Njujorku, upućen iranskim muškarcima da podrže njenuFejsbuk kampanju protiv prinudnog nošenja hidžaba.

“Već godinama nas tjeraju da na glavi nosimo maramu koja vređa naše dostojanstvo. Mnogi muškarci navikli su na ovaj prizor i misle da je to normalno. Ali, veliki broj Iranki ne misli tako”, napisala je Alinedžada na svom Fejsbuk profilu, a prenosi B92.

“U našem društvu, identitet i postojanje žene svode se na integritet muškarca, a religiozna učenja i iranska vlada često u muškim glavama stvaraju predstavu o ženama kao o objektima koji se posjeduju. Zato želim da pozovem sve muškarce da stanu u odbranu ženskih prava”, dodala je.

Mnoge žene širom Irana vode proteste protiv prinudnog nošenja hidžaba, a pojedine pripadnice ljepšeg pola okrenule su se drastičnim mjerama poput brijanja glave kako bi skrenule pažnju na ovaj problem.