<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Skokovi sa Starog mosta – tradicija koja ne prestaje

Tokom ovogodišnjeg tradicionalnog natjecanja "450 –tih Skokova sa Starog mosta" u Mostaru koje će se održati u nedjelju, 31. srpnja, u hladnu Neretvu će skočiti između 50 i 60 natjecatelja koliko ih se prijavilo za skokove. Međutim, točan broj će se znati uoči samog natjecanja nakon što svi prijavljeni natjecatelji obave liječnički pregled.

29. juli 2016, 12:00

 Govoreći o tradiciji skokova sa Starog mosta tijekom konferencije za novinare koja je danas upriličena u Klubu skakača u vodu 'Mostari' predsjednik tog kluba i predsjednik Organizacijskog odbora Skokova sa Starog mosta Semir Drljević kazao je kako tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje  ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

- Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je dosta rizičan poduhvat i samo najvještiji i najspremniji skakači odvažit će se na skok. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto – kazao je Drljević.

Po njegovim riječima, skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova koji su, kako je objasnio, jedan spoj znanosti i sporta i koji imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti. Dok kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

- I ove godine imamo jednu antikampanju skokovima, u medijima se dosta piše kako je Neretva zagađena kako nije za kupanje, međutim ja moram kazati kako su skokovi preživjeli različite carevine, kraljevine i države, preživjet će još dugo, dugo -  naglasio je Drljević te je istaknuo kako su organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru pomogli Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo turizma i okoliša i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.

- Jedan od skakača sa Starog mosta koji pripada starijim generacijama Mirsad Deda Pašić tijekom konferencije za novinar je kazao kako se ove godine u Mostaru očekuju skakači prije svega iz toga grada ali i veliki broj njih koji dolaze iz susjednih zemalja, Hrvatske, Slovenije, Srbije.. Deda je naglasio kako je i ove godine u stručnom ocjenjivačkom žiriju pet članova.

Tijekom konferencije za novinare također je naglašeno kako skokovi sa Starog mosta doprinose razvoju turizma u Mostaru i Županiji. - Prvi turisti nakon rata došli u BiH da vide Mostar i Stari most kako i skokove, sama ta činjenica govori o tome koliko su skokovi važni za razvoj turizma. Posljednjih desetak godina BiH za neko dobro predstavljanje u svijetu koristi Mostar i njegove skokove, to je jedan brand koji izrasta u nešto prepoznatljivo u Europi i nešto što simbolizira BiH -  kazao je  voditelj Turističke zajednice u Mostaru Mensud Duraković.

Inače, najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.