<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlasnik Amazona postao treća najbogatija osoba na svijetu

Velika zarada od Amazona i rast vrijednosti dionica ove tvrtke učinile su osnivača Jeffa Bezosa trećom najbogatijom osobom na svijetu, piše Forbes.

29. juli 2016, 12:00

Bezos posjeduje 18 posto dionica Amazona čija je vrijednost porasla za dva posto na berzi u četvrtak. Forbes tvrdi da njegovo bogatstvo iznosi 65,3 milijarde američkih dolara.

Pobio je očekivanja analitičara i uvećao svoje bogatstvo za 31 posto u odnosu na prošlu godinu. Profit giganta u svijetu elektronskog poslovanja bio je 57 milijuna dolara poredeći s 95 milijuna u 2015. godini.

Ispred Bezosa su osnivač Microsofta Bill Gates (78 milijardi dolara) i osnivač brenda Zara Amancio Ortega (73,1 milijarda dolara).

Amazon je imao reputacije firme koja svake godine prijavljuje mali ili nikakav profit, ali očito je došlo do preokreta. Vrijednost njihovih dionica porasla je za 51 posto od veljače. Poseban rast zabilježio je Amazonovo Prime članstvo koje nudi dodatne usluge besplatnog prijevoza robe po godišnjoj naknadi. U lipnju je Amazon pokrenuo Prime i u Indiji kako bi napredovao na najvećem tržištu.

Amazonov godišnji promotivni shopping festival koji je održan ove godine zabilježio je rekorde u prodaji. Sada se očekuje rast i ostalih Amazonovih web usluga.