<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izetbegović se zahvalio Sandžaklijama: Vi ste gradili BiH

Podvukao je da “nema Sandžaklije koji neće braniti svoj identitet, svoju vjeru, svoj prag i matičnu zemlju, Sandžak i Bosnu i Hercegovinu”.

29. juli 2016, 12:00

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom današnjeg boravka u Sandžaku odali su priznanje Bošnjacima iz Sandžaka zbog doprinosa koji su dali za izgradnju države Bosne i Hercegovina.

Delegacija iz Sarajeva je ranije danas posjetila Gradsku upravu Novog Pazara i razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave. Tokom tog susreta je istaknuto da su tradicionalno jake veze i jaka saradnja Sandžaka i Bosne i Hercegovine i biće jače uspostavljanjem ekonomske saradnje.

Kako je saopšteno iz novopazarske Gradske uprave, Izetbegović je pri susretu s gradonačelnikom Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima istakao da konkretiziranje veza na ekonomskom planu predstavlja zajedničku dobrobit.

”Naše su veze kulturno istorijske, obrazovne i istorijske. Uz pomoć države Bosne i Hercegovine i vlasti u Novom Pazaru i Sandžaku stvorićemo uslove da se mladi u vašem regionu zapošljavaju“, kazao je Izetbegović.

U obraćanju dobrodošlice, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac osvrnuo se na već ostvarene uspehe ovdašnjih biznismena u Bosni i Hercegovini.

”Razgovor je tekao u pravcu proširenja saradnje koja već postoji. Cilj nam je da uspešnim biznismenima BiH stvorimo uslove da ekonomski sarađuju sa našim pereduzetnicima. Imamo u vidu i uspešno poslovanje naših ljudi na prostoru susedne države, te ćemo nastojati da upostavljene kontakte ojačamo za dobrobit svih nas“, naveo je Biševac.

Članovi delegacije iz Sarajeva i politički prestavnici sandžačkih Bošnjaka prethodno su klanjali džumu namaz i prošetali starom novopazarskom čaršijom.

Izetbegović i Zvizdić su, povodom obilježavanja 26. godina rada Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka prisustvovali svečanoj skupštini te stranke.

Izetbegović je u obraćanju fukcionerima i aktivistima SDA Sandžaka ukazao da Sandžaklije u Bosni i Hercegovini zaslužuju posebno mjesto jer su, kako je rekao, u svakom segment i svemu bitnom dali svoj doprinos.

“Intelektualci, akademici, profesori, novinari, političari, ratnici, biznismeni…Borili su se i ostajali vjerni Bosni i onda kada su se mnogi koji su u njoj rođeni odlazili iz nje”, rekao je Izetbegović dodavši da nikada nije sreo Bošnjaka koji je izgubljen i kojem je svejedno i nije mu jasno kada je riječ o bitnim stvarima za narod i vjeru.

Podvukao je da “nema Sandžaklije koji neće braniti svoj identitet, svoju vjeru, svoj prag i matičnu zemlju, Sandžak i Bosnu i Hercegovinu”.

“Tako je bilo od samog početka, od pamtljivog 29. jula 1990. , tako je danas i tako će biti. Zajedno smo pošli, zajedno idemo i doći ćemo do onoga dana kada ćemo kazati izborili smo se za mir, ravnopravnost, jednakost i prosperitet našeg naroda, Bošnjaka”, poručio je Bakir Izetbegović na kraju prve zvanične posjete Novom Pazaru i Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Na svečanosti povodom 26. godšnjice od osnivanja SDA Sandžaka, pored brojnih gostiju iz zemalja regiona, prisustvovali su ambasadori i članovi diplomatskog kora Turske, Ujedinjenih arapskih emirata (UAE). Libije i Pakistana,

U svojstvu predsjednika SDA BiH Izetbegović je ranije danas u centrali SDA Sandžaka predsjedavao Koordinacijom stranaka SDA u zemljama bivše Jugoslavije.

Koordinacija SDA, koju pored SDA BiH i SDA Sandžaka čine i SDA Hrvatske, SDA Makedonije, SDA Kosova i Bošnjačka stranka Crne Gore, osnovana je 2010. godine u Sarajevu, a današnji sastanak je održan povodom 26. godišnjice rada i postojanja SDA Sandžaka.

Koordinacija SDA je danas usvojila izjavu o zajedničkim ciljevima u kojoj se, između ostalog, kaže da će se strane potpisnice zalagati za evropske i evroatlantske integracije, uspostavljanje regionalne saradnje na principima dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja kao osnove za stabilnost i prosperitet zemalja bivše Jugoslavije.