<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dačić: Bošnjačka politika usmjerena na destabilizaciju regiona

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio da ukidanje mjera zabrane za ratnog zločinca Nasera Orića, optuženog za zločine nad Srbima na području Srebrenice, kao i izjava Bakira Izetbegovića kojom poredi Banjaluku i Novi Pazar, pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BiH usmjerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom.

30. juli 2016, 12:00

“Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom, ustvari, poziv na promenu ustavnog uređenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove. Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću”, istakao je Dačić u saopštenju.

Dačić navodi da je Republika Srpska međunarodno garantovani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom, a srpski narod je u BiH međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Novom Pazaru da ne smatra da je posjeta ovom gradu zaobilaženje zvaničnog Beograda i uporedio svoju posjetu ovom gradu sa posjetama najviših državnih zvaničnika Srbije Banjaluci.

“Ne vidim ništa sporno u ovoj posjeti, jer smo svi svjedoci da predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posjećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar”, rekao je Izetbegović, koji je lider SDA BiH.