<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dosadio život na granici

Granični prelaz Gradiška: Čija je muka veća, onih koji putuju ili koji ovdje žive?

Nedelja je, deset sati ujuto i već je kolona automobila i kamiona blokirala uži centar grada. Vozači nervozni, trube ili izlaze iz vozila i gledaju u pravcu granice. Već počinju i vrućine, 32 stepena je u hladu. Nakon pola sata, kolona se jedva pomjerila, a temperatura porasla kao i nervoza vozača. Ovo je već godinama uobičajena slika Gradiške, u ljetnim mjesecima, u vrijeme godišnjih odmora.

31. juli 2016, 12:00

 Eldin nam kaže da već sat vremena stoji u koloni i čeka ulazak u Hrvatsku. Sa porodicom je pošao na more. “Pakleno je vruće od samog jutra, djeca su nervozna, a i ja sa njima. Da imamo nekoliko traka, ne bi bila ovolika kolona, ovo nema nigdje u svijetu”, kaže Eldin.

U razgovor se uključuje i mještanin Gradiške Darko Radonjić, koji granicu sa Hrvatskom prelazi na biciklu. Ide u mjesto Okučane, koje se nalazi 10-ak kilometara od granice. Priča nam i da je bicikl njegovo glavno prevozno sredstvo jer živi blizu carinskog terminala i vožnja autom mu je tokom radne sedmice postala nemoguća misija, jer su kolone kamiona parkirane u svim okolnim ulicama, često i na trotoarima, tako da svom dvorištu teško može prići. 

"Granični prelaz koji se nalazi u samom gradu jedan je od velikih infrastrukturnih problema našeg grada.

Takođe, problem je i taj carinski terminal koji je u gradu. Okolnim ulicama, tokom radne sedmice, teško je proći, mora se provlačiti između kamiona, koji su nerijetko parkirani i na trotoarima. Dugo se pričalo o gradnji mosta na Savi i novog graničnog prelaza, ali od toga, barem za sada, nema ništa. Političari nam samo mažu oči, obećavaju i ništa ne urade. A za sve imaju opravdanje, uvijek je neko drugi kriv”, ogorčen je ovaj Gradiščanac.

Kolike probleme donosi carinski terminal i granični prelaz u centru grada, možda najbolje znaju vozači kamiona. Pričaju nam da često na prelazak granice čekaju i po dva i više dana. Nedelja je najgora, ako ne stignu do podne, šanse da će taj dan preći granicu su nikakve.

Problem je i carinski terminal. Ulazak kamiona na terminal se plaća 42 KM, ali i nakon plaćanja, zbog velikih gužvi, satima ne uspijevaju doći na red, pa kamione parkiraju po okolnim ulicama, zbog čega im nerijetko vozilo bude blokirano stavljanjem kandže. Taksa za prelazak  kamiona preko granice iznosi10 KM.


"Ovo se ne može nazvati životom. Ovoliko čekanje je besmisleno. Mi po dva dana, nekada i duže, živimo u kabini. Održavanje lične higijene ili tuširanje je neizvodljivo. Trošimo svoj novac na hranu i piće, gazde to ne interesuje. Samo da nam je preći. Evropa je sasvim drugi svijet, a mi ćemo uvijek ostati ono što smo uvijek i bili, tamni vilajet", pričaju nam vozači. 

I zaista, na terenu se ne radi ništa i to već odavno.

Izgradnja novog graničnog prelaza kod Gradiške već je punih godinu dana i sedam mjeseci blokirana. Mašine i mehanizacija su povučene još krajem 2015. godine, kada je završena prva faza - kompletna niskogradnja, postavljanje hidro i elektro instalacija, te izgradnja temelja i nadstrešnice. 

Izgradnja druge faze, za koju će Uprava za indirektno oporezivanje izdvojiti oko 15 miliona KM, još je daleko od početka. Naime tenderska procedura za izbor izvođača radova je više puta poništavana i ponavljana. Još uvijek se ne nazire kraj utakmice između tri firme Prijedor puteva, kompanije ITC iz Zenice i Niskogradnje.

Pretpostavlja se da će za drugu fazu, u kojoj treba izgraditi kompletnu infrastrukturu modernog prelaza, ali i novi carinski terminal, trebati najmanje godinu dana.

Nikoga to izgleda previše ne uzbuđuje, izuzev mještana Gradiške, i onih koji u kilometarskim kolonama čekaju da se dočepaju granice.

Ipak, i kada bude izgrađen novi prelaz sa carinskim terminalom, vozači će ulaziti u BiH preko mosta u centru grada. Time će gužve biti manje samo utoliko što se vozači više neće zadržavati na, trenutno jedinom, prelazu u Gradišci. Problem će biti u potpunosti riješen izgradnjom mosta na Savi.

A i njega čas gradimo, a čas ne. Trenutno je sitacija takva da je po ko zna koji put dato obećanje da će se graditi na proljeće naredne godine. Naime ovo najnovije obećanje dato je krajem juna nakon  sastanka delegacija Republike Srpske, BiH i Hrvatske u vezi sa gradnjom ovog mosta.

Da li je ovo samo još jedano u nizu obećanja o gradnji mosta preko Save koje smo do sada i previše puta čuli, možemo samo nagađati.

Ali jedno je sigurno. Do izgradnje novog graničnog prijelaza i novog mosta, Gradiška će biti izložena saobraćajnim gužvama, građani će se i dalje žaliti na nesnosnu buku koja dolazi sa zakrčenih ulica, a ulice će i dalje biti uništene i pune rupa jer će se kamioni zbog graničnog prelaza i carinskog terminala u samom središtu opštine i dalje kretati gradskom zonom.