<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bosansko crnogorično drvo najstarije živo biće u Evropi

Munika po imenu Adonis

Prema tvrdnjama naučnika, bosanska Munika (Pinus heldreichii) koja raste u brdima sjeverne Grčke stara je preko 1,075 godina i najstarije je drvo u Evropi.

22. august 2016, 12:00

Prije više od hiljadu godina, 940-ih godina, Evropa je bilo sasvim drugačije mjesto. Vizantijsko Carstvo  je bilo na vrhuncu i Vikinzi su plovili morima. U to vrijeme, nikla je jedna mladica koja će kasnije izrasti u drvo koje i danas stoji na istom mjestu.

Prema tvrdnjama naučnika, Munika (Pinus heldreichii) koja raste u brdima sjeverne Grčke stara je preko 1,075 godina i najstarije je drvo u Evropi.

"Drvo na koje smo slučajno naišli je jedinstveno samostalno stablo," kazao je student Univerziteta u Štokholmu Paul J. Krusic, član ekspedicije koja je otkrila drvo. "Ono se ne može oslanjati na majku biljku, ili sposobnost da se dijeli ili klonira da bi preživjelo. Kloniranje je veoma efektna evolucijska strategija preživljavanja. To je kul, ali nije isto. Nije isto kada ste prepušteni sami sebi i živite 1,000 godina kao ovo drvo."

Drvo je dobilo nadimak Adonis. Pojedinačna stable sa potvrđenom starošću od hiljadu i više godina relativno su uobičajena u Americi, ali najstarije koje je ikada nađeno u Evropi nije prešlo hiljadu godina.

Pošto je Adonis vrsta drveta koja dobija po jedan prsten svake godine, može se precizno odrediti starost drveta. Krusic se specijalizuje za metodu određivanja starosti na osnovu prstenova koja se zove dendrohronologija.

Krusic nije tražio najstarije drvo Evrope, on je bio na ekspediciji koja koristi datiranje drveća kako bi saznali nešto o istorijskim klimatskim promjenama i drugim promjenama u životnoj sredini, ali pomislio je da bi ovo skupina drveća u Grčkoj mogla biti zanimljiva.

Krusic vjeruje da bi Adnois mogao biti i stariji, jer nisu uspjeli prebrojati sve prstenove.

Ono što je zanimljivo jeste da se Adonis nalazi u području koje je svega nekoliko kilometara udaljeno od naseljenih mjesta. Vjeruje da je ovo drvo preživjelo adaptirajući se na život u ekosistemu  u kojem niko drugi nije htio.

Nalazi o starosti Adonisa neće biti objavljeni u naučnom žurnalu, jer se ekspedicija fokusirala na drveće koje je imalo manje sreće od Adonisa. Adonis i njegovi sunarodnici okruženi su palim drugovima – drvećem koje je oboreno ali je ostalo sačuvano na tlu hiljadama godina zahvaljujući suhom vazduhu. Krusic i njegove kolege će proučavati ove vremenske kapsule kako bi izučavali promjene u ovoj regiji kroz istoriju.

"To je priča o klimatskim promjenama i ljudskom uticaju, kaže Krusic. "To je prava priča na kojoj radimo, a ovo je samo nešto na šta smo slučajno naišli."

Izvor: The Washington Post