<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zavirite u grad razvrata: Tamo gdje prostitucija cvjeta, a životinje pate

Mong-La

Mong-La je mali grad u Mijanmaru, ali je zbog prostitucije, kockanja, droge i nezakonite trgovine životinjama, poznat kao “Specijalna jedinica broj 4″ .

23. august 2016, 12:00

Kada šetate ulicama i kroz pijace, možete pronaći sve, od tigrove kandže do slonove kože – koju mnogi kupuju zbog “medicinskih” razloga.

Za hranu se mogu naći živi mravojedi, crni medvjedi i burmanski pitoni, a koji mogu na zahtjev odmah biti ubijeni i servirani za jelo.

Ako ste poslovni čovjek koji želi da prenoći, možete da pronađete hotelsku sobu prepunu kartica sa brojevima telefona prostitutki, na kojim se reklamiraju i “novopridošle djevice”, “kombinacija majka-ćerka” i “luda šesnaestogodišnjakinja sa velikim grudima”.

Takođe, kockarnice, metamfetamini, ukradeni automobili i pištolji su široko dostupni. Sigurno se pitate kako je ovako nešto moguće?

Naime, Mong-La je rezulatat sloma mirovnog sporazuma. Ovaj region vodi ratni vođa po imenu Sai leun, a nakon što je zaposlio na hiljade naoružanih muškaraca, odbio je da preda vlast.

Mong-Li tada postaje samostalni grad.

Iako je je tehnički dio Mijanmara, kao valuta se koristi kineski juan, a i struja, telefonski signal i jezik koji se koriste u ovom gradu su takođe kineski.

Čak se i vremenska zona razlikuje od ostatka Mijanmara, nakon što je usvojeno da bude u istoj zoni kao kineska prijestonica Peking.

Razlog za ovakve odluke je veliki broj kineskih turista koji u Mong-Li dolaze zbog kockarnica i nelegalnih roba, a za ulazak im nisu potrebni papiri ili pasoš.

Mnoga privatna preduzeća su u privatnom vlasništvu tajnih kineskih tajkuna, koji svoj kroz kockarnice i hotele “peru” novac van kineskih granica.

U samom gradu nema zakona, što znači da aktivnosti koje su ilegalne u Mijanmaru i Kini, ovdje prolaze nekažnjeno.

Kako se sve više novca “upumpava” u ekonomiju od strane kineskih turista, to više tržište raste, prostitucija cvjeta, a mnoge ugrožene životinje pate.

U videu koji slijedi pogledajte kratku reportažu o gradu Ming-la koju je radila mreža BBC