<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Državni službenici oduševili: Bez ijednog keca

Ako je suditi po ocjenama njihovih šefova, državni službenici zaposleni u organima uprave u Republici Srpskoj gotovo savršeno i bez greške rade svoj posao.

23. august 2016, 12:00

 Naime, niko od 4.963 službenika koji su obuhvaćeni ocjenjivanjem, nije dobio negativnu ocjenu za svoj rad u prošloj godini, što se desilo prvi put od 2012. godine, od kada se ocjenjivanje vrši. 

Sa druge strane, čak 98 odsto njih ocijenjeno je sa "ističe se" i "naročito se ističe", a samo dva odsto dobilo je ocjenu "zadovoljava", pokazuje izvještaj Agencije za državnu upravu (ADU RS), koji je Vlada Republike Srpske usvojila na posljednjoj sjednici. 

Međutim, prosječna ocjena rada iznosi 3,36 i jedna je od najlošijih u protekle četiri godine. Zanimljivo je i to da niko od zaposlenih nikada nije dobio dva puta uzastopno negativnu ocjenu, koja, prema zakonskoj regulativi, ujedno znači i otkaz. 

Sa druge strane, četiri zaposlena su na osnovu svoga rada i ocjena napredovala na poslu. Ocjenjivan je rad zaposlenih u 43 institucije, a kako se navodi u izvještaju, gledano je na kvalitet rada, samostalnost, stvaralačku sposobnost, efikasnost u radu, vještinu komunikacije i slično. 

"Svrha ocjenjivanja je motivisanje službenika i namještenika da unapređuju svoja znanja i vještine, a stvara se i preduslov za poboljšanje i unapređenje rada republičke uprave u cjelini", navodi se u izvještaju koji potpisuje Aleksandar Radeta, direktor Agencije. 

Državni službenici u Republici Srspkoj se inače obavezno ocjenjuju dva puta godišnje, a organi uprave ocjene dostavljanju ADU RS, koji pravi zbirni izvještaj i šalje ga Vladi na razmatranje. Koliko su podaci relevantni i kako je moguće da se 98 odsto službenika "ističe" i "naročito se ističe" u radu, malo ko juče je bio spreman da komentariše. 

Ono što treba istaći je da je Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH svakodnevno zatrpana žalbama građana na rad, sporost, neefikasnost i ponašanje državnih službenika. 

Građani su prijavljivali službenike za neljubaznost, nepoštivanje radnog vremena, nestručnost, neefikasnost, slanje od jednog do drugog šaltera te brojne druge stvari koje su im zasmetale ili ih onemogućile da ostvare svoja prava. 

Ništa od navedenih žalbi građana, zbog kojih i postoje te institucije, nije poremetilo šefove ovih službenika da svojim radnicima daju najviše ocjene. 

Ognjen Đukić iz Centra za istraživanja i studije GEA rekao je kako se ocjenjivanje vrši na bazi subjektivnih procjena. "Za dobijene rezultate ne postoji referentna tačka i jasni indikatori", upozorio je Đukić.